IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на парите в брой в Швеция?

От църкви до амбулантни търговци използват все повече ПОС терминали за кредитни карти

09:35 | 27.12.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В Швеция богомолци дават десятък на църквите си с приложение за смартфон, а бездомни амбулантни търговци използват мобилни ПОС терминали за кредитни карти, пише в. New York Times, цитиран от БТА

Дори музеят на ABBA, макар и светилище на попгупа от 70-те, написала песента "Money, Money, Money", смята парите в брой за доста демоде и не приема банкноти и монети.

Малцина места по света вървят към бъдеще без пари в брой толкова бързо, колкото Швеция, която е привлечена от удобството да се плаща с приложения и с карти.

Напредналата в технологиите държава е съблазнена от иновациите, които правят дигиталните плащания по-лесни. Това си има и своята практична страна, тъй като много от шведските банки вече не приемат и не раздават кеш.

Не всички обаче са радостни, отбелязва New York Times. Организации в защита на потребителите предупреждават за нарастваща заплаха за личните данни и уязвимост към киберпрестъпления. Миналата година в Швеция е имало 140 000 електронни измами, над два пъти повече от техния брой преди десетилетие, сочат данни на министерството на правосъдието.

Възрастните хора и бежанците, които използват кеш, може да бъдат маргинализирани, казват критици. А младежите, които използват мобилни приложения за всичко и теглят кредити през телефоните си, рискуват да затънат в дългове.

Банкнотите и монетите в момента представляват два процента от икономиката на Швеция, в сравнение със 7,7 процента в САЩ и 10 процента в еврозоната. Тази година само около 20 процента от всички плащания в Швеция са били в кеш, а в световен мащаб този дял е бил 75 процента, отбелязва експертът по пазарни изследвания Euromonitor International.

Според шведската централна банка обаче, макар и залязващи, парите ще се използват още през следващите 20 години, пише New York Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 22 rate down comment 0
vstoykov
преди 8 години
Мечтата на картела Visa/MasterCard е във всяка държава да успеят да си купят закон, който забранява парите в брой и разрешава единствено ползването на картите им за разплащания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 0
Teo88
преди 8 години
Накрая всичко ще завърши с чип в *** и мархаба Оруел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 11
ing5rov
преди 8 години
Видиотяването на някои нации върви с много бързи темпове !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още