IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитният рейтинг на Португалия отново бе понижен

Moody's влоши оценката си за рисковия профил на страната заради нуждата от международна финансова подкрепа

10:09 | 05.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Кредитният рейтинг на Португалия отново бе понижен

Агенцията за кредитен рейтинг Moody's реши да понижи оценката на рисковия профил на Португалия. Като причина се посочва все по-голямата вероятност правителството на страната да се обърне за помощ към Международния валутен фонд и Европейския съюз, пише Ройтерс.

Рейтингът на дългосрочните правителствени облигации на Португалия е понижен с една степен – от А3 на ВАА1. При това перспективата по рейтинга остава негативна, което означава, че скоро може да има ново преразглеждане на рисковия профил на страната.

„Moody's вярва, че цената на привлечения от португалското правителство капитал е в близост до неустойчиво високи нива дори в краткосрочен план“, се казва в съобщението на агенцията.

Днес еврото отстъпва с 0,3 на сто до 1,4180 EUR/USD, като според анализатори роля за това играе именно решението на Moody's.

На финансовите пазари все по-устойчиво се говори, че Лисабон ще последва Гърция и Ирландия и ще бъде поискана финансова помощ. Такъв вариант обаче все още бива отхвърлян от премиера в оставка Жозе Сократиш.

Сократиш подаде оставката си преди седмица, тъй като опозицията отхвърли предложените от правителството планове за съкращаване на разходите. Изборите за нов парламент са насрочени за 5 юни, като според анализатори през следващите два месеца страната ще се изправи пред сериозни изпитания.

Изчисленията показват, че правителството трябва да рефинансира дългове на стойност 4,3 млрд. евро през април и 4,9 млрд. евро през юни. На фона на пазарните настроения, които вчера вдигнаха доходността по португалските облигации до нов рекорд, това изглежда трудна, или най-малкото скъпа задача.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още