IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите и Атина преговарят по третия преглед на спасителната програма

В южната ни съседка се надяват на бързо споразумение преди края на годината, макар че само 30% от очакваните реформи да са извършени

16:36 | 28.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кредиторите и представителите на гръцките власти възобновиха преговорите по третия преглед на спасителната програма, съобщава в. „Катимерини“. Има пробив в разговорите, свързан с очаквания онлайн аукцион за продажба на ипотекирани имоти, посочват източници на изданието.

Първият подобен търг ще се проведе в сряда (29 ноември).

Темата за Гърция и прегледа на спасителната програма ще бъде дискутирана и на заседанието на Еврогрупата, неформалната организация на финансовите министри на еврозоната, през следващата седмица. 

Гръцкото правителство е оптимистично настроено, че преговорите ще приключат бързо и преди празниците ще има проект на споразумение на ниво между институциите, макар че остават някои разлики във вижданията на двете страни.

В Министерството на труда на дневен ред са преустановяване на още обезщетения, както и промяна в правилата за общонационални стачки. До края на седмицата ще стане ясно какви промени в законодателството предстоят в тази връзка.

Постигането на проект на споразумение, дори и на междуинституционално ниво е голямо предизвикателство, пише още в. „Катимерини“. Проблемът е, че Атина на този етап е изпълнила едва 30% от очакваните от кредиторите реформи. Ако двете страни успеят да се споразумеят, Гърция ще има още малко време да направи нужните промени – до 22 януари 2018 година, когато ще е следващото заседание на Еврогрупата.

Постигайки споразумение по прегледа, Гърция ще си осигури транш в размер от 5,5 млрд. евро по спасителната програма. С тези средства страната ще си осигури ликвидност, докато успее да се завърне в пълна степен на капиталовите пазари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още