IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева е сред петте имена за европейски кандидат за лидер на МВФ

Фондът започна процес по избор на нов управляващ директор, като кандидатът трябва да бъде избран до 4 октомври

20:35 | 26.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че изпълнителният му борд е приел „отворен, базиран за заслуги и открит“ процес по избор на нов лидер, който да замени Кристин Лагард, с цел да избере кандидат до 4 октомври, предава Ройтерс.

Европейските правителства обмислят кандидатурите на холандеца и бивш председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум, испанската министърка на икономиката Надя Калвиньо Сантамария, португалеца Мариу Сентену, който е настоящият председател на Еврогрупата, гуверньора на финландската централна банка Оли Рен и Кристалина Георгиева.

Бордът на директорите на МВФ не спомена в комюнике конкретни потенциални кандидати, но съобщи, че следващият лидер на фонда ще има „отличителен опит“ на ръководна икономическа позиция, както и управленски и дипломатически умения, необходими за управлението на голяма глобална организация.

Лагард ще замени гуверньора на ЕЦБ Марио Драги през ноември. В четвъртък той изключи възможността да бъде кандидат за ръководител на МВФ.

Бордът информира, че както при сходни процедури по избор на ръководител в последно време той цели да вземе решение с консенсус и номинации може да бъдат правени от всеки висш ръководител на фонда. Номинации могат да бъдат издигани между 29 юли и 6 септември.

От създаването си в края на Втората световна война МВФ винаги е бил ръководен от европеец и анализатори казват, че традицията вероятно няма да бъде нарушена и този път, въпреки че големите европейски страни все още не са се споразумели за кандидат.

Европейските дебати по избор на кандидат са координирани от Франция, чийто финансов министър Брюно льо Мер заяви, че цели да бъде взето решение за европейски кандидат до края на юли.

На срещата на Г-7 гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни, който е канадец с ирландски и британски паспорт, изглеждаше изключен от надпреварата.

Изборът на кандидат до 4 октомври ще позволи на фонда да представи новия си лидер на ежегодните заседания на МВФ и Световната банка между 14 и 20 октомври във Вашингтон, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още