IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристиян Ноайе: Условията за изкупуване на облигации от ЕЦБ не са подходящи

Доверието на инвеститорите трябва да бъде възстановено чрез фискална консолидация и реализиране на механизми за стабилност, твърди членът на УС на ЕЦБ

16:32 | 10.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Кристиян Ноайе: Условията за изкупуване на облигации от ЕЦБ не са подходящи

Макар че Европейската централна банка остава в готовност за действие в рамките на мандата си, условията не са подходящи за възобновяване на програмата за изкупуване на държавни облигации, заяви управителят на френската централна банка и член на управителния съвет на ЕЦБ Кристиан Ноайе, цитиран от MarketWatch.

“Евросистемата остава готова да действа в рамките на мандата и компетенциите си“, посочва Ноайе в писмо до френския президент Франсоа Оланд, което придружава годишния отчет на централната банка на страната. „Но в настоящата обстановка ефективността на действията ѝ до голяма степен зависи от решенията, засягащи бъдещето на еврозоната, нейното управление и функциониране, както и от реалното им осъществяване“, добавя той.

В реч във френската централна банка управителят ѝ обясни, че програмата за изкупуването на държавни облигации, по която ЕЦБ е изразходвала около 214 млрд. евро за 2 години, не е била преценена като подходяща от финансовата институция от началото на годината и че в момента въпросът е във възстановяването на инвеститорското доверие по друг начин. То трябва да бъде възстановено чрез фискална консолидация и пълно реализиране на механизмите за стабилност, смята той.

Ноайе твърди също, че програмата за изкупуване на облигации е помогнала за облекчаване на краткосрочни финансови напрежения, но че само правителствата могат да осигурят средствата в дългосрочен план.

По думите му решението на ЕЦБ за понижаване на лихвите ѝ за рефинансиране и депозитите с 25 базисни пункта, реализирано през миналата седмица, на практика е „мащабна операция“ заради ефекта, който ще има върху лихвите на търговските банки.

Чрез понижаването на лихвата си по депозитите до нулева ставка, ЕЦБ се надява да обезкуражи банките да оставят средствата си в нея и да възстанови междубанковия пазар, дори да се наложи това да отнеме време, докато ефектът се почувства.

И в писмото, и в речта си Ноайе заявява, че е важно френското правителство да продължи с консолидирането на публичните финанси на страната, за да запази доверието и да стимулира растежа. Френската икономика има нужда също да стане много по-гъвкава и промените в трудовото законодателство са особено важни в това отношение, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още