IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард: Еврозоната се нуждае от финансов министър

МВФ не се отказва от мнението си, че е необходимо преструктуриране на гръцкия дълг, каза ръководителят на институцията

18:38 | 18.04.17 г.
<p>
	Кристин Лагард. Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард. Снимка: Архив Ройтерс

Еврозоната днес е много по-добре подготвена за кризисна ситуация спрямо 2008 година, но промените още не са завършени. Това коментира директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в интервю за френското издание Le Figaro и всекидневници от групата Lena, част от които е и швейцарският френскоезичен La Tribune de Geneve.

Според Лагард Европейският стабилизационен механизъм (ESM) и засилването на банковия надзор съвсем не са краят на реформите за валутния съюз на ЕС. За стабилизирането му е нужно още спазването на условията на Пакта за стабилност и растеж, обща фискална политика и единен финансов министър.

За развитието на еврозоната е необходимо още и да заработи единният банков съюз, посочва също Лагард.

В своето интервю тя коментира още и участието на МВФ в спасителната програма за Гърция. Страната е едно от слабите звена на еврозоната, като периодично се коментира и възможността за Grexit. Според Кристин Лагард участието на ръководената от нея институция в програмата за Гърция зависи от две условия: устойчивост на дълга и реформи.

„Нуждаем се от силни реформи и работим в тази насока – нашите екипи ще се върнат в Гърция, за да запишат нещата черно на бяло, да изготвят рамка на споразумение, което да бъде спазено от всички страни“, коментира още Лагард.

Оценката на МВФ по отношение на устойчивостта на гръцкия дълг е, че известно преструктуриране е необходимо, анализ ще покаже в какви граници, допълни още директорът на Фонда.

Именно преструктурирането на гръцкия дълг скара кредиторите на южната ни съседка. В Европа мнението е, че няма нужда от промени в тази насока и Атина ще успее да постигне заложените фискални цели в следващите години. В същото време европейските кредитори настояват МВФ да участва в спасителната програма на Гърция, макар и да не приемат техните оценки.

„МВФ не може да се примири с неразумни очаквания или неустойчиви макроикономически рамки“, категорична е Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още