IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард подаде оставка като ръководител на Международния валутен фонд

Решението ѝ ще влезе в сила от 12 септември

20:15 | 16.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кристин Лагард. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард съобщи днес в изявление, че подава оставка, като решението ѝ ще влезе в сила от 12 септември, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Тя уточни, че вече има повече яснота за номинацията си за бъдещ шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ). 

"С по-голяма яснота в момента за процеса на номинацията ми за бъдещ президент на ЕЦБ и за времето, което ще отнеме, аз взех това решение в името на най-добрия интерес на Фонда", заяви тя.

Лагард добави, че оставката й ще ускори избора на неин наследник.

Изпълняващ длъжността остава Дейвид Липтън, се уточнява в изявлението.

Лагард бе номинирана на 2 юли за следващ президент на ЕЦБ. Тя не е подала незабавно оставка от МВФ заради несигурността дали Европейският парламент ще одобри номинацията й и тези на останалите кандидати за лидерските позиции в ЕС, посочват източници на Ройтерс.

Номинацията на Лагард трябва да бъде одобрена от Европейския парламент, който не е единен в позицията си. Ако бъде кандидатурата й одобрена, то тя ще поеме поста от сегашния председател на ЕЦБ Марио Драги на 31 октомври.

Вторият петгодишен мандат на Кристин Лагард начело на МВФ трябваше да изтече през юли 2021 година. Традиционно постът се заема от европеец, докато начело на Световната банка се назначава американец.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още