IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата отново дебне еврозоната

Облекчена парична политика, структурни реформи и намаляване на бюджетните ограничения е формулата за предотвратяването й, пише Ройтерс

11:45 | 29.07.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кризата отново дебне еврозоната

Управниците в еврозоната може да се чувстват сигурни и да си мислят, че могат да си позволят известно отпускане през това лято. Това обаче би било огромна грешка, тъй като кризата във валутния блок не е мъртва, а просто спи, пише Хюго Диксън за Ройтерс.

Регионът страда от стагнация, ниска инфлация, безработица и дълг, и кризата лесно би могла да се завърне, тъй като еврозоната не е в състояние да преодолее евентуален шок. Още повече, такъв шок определено има откъде да дойде. Отношенията с Русия рязко се влошиха след свалянето на малайзийския самолет над Украйна. Ако Европейският съюз (ЕС) наложи нови санкции на Москва, те ще имат и обратен ефект.

Еврозоната трябва да предприеме мерки, чрез които да се предпази от катастрофата, а такива могат да бъдат: облекчена парична политика от Европейската централна банка (ЕЦБ), която да подхрани инфлацията; нов тласък към структурни реформи, особено във Франция и Италия, но също и в Германия; известно облекчаване на бюджетните ограничения.

Първо, нека погледнем проблема. Финансовите пазари са спокойни през последните 2 години, откакто президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че ще направи „всичко необходимо“, за да спаси еврото. Икономическият растеж в еврозоната обаче едва пъпли. Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира миналата седмица, че регионът ще се разшири с едва 1,1% през 2014 г., което е изключително слабо възстановяване, имайки предвид колко тежка беше рецесията.

Разбира се, има и положителни неща. Испания изпитва умерено възстановяване, резултат от ефективното въвеждане на широкообхватни и дълбоки реформи на трудовия пазар и банковата система в страната. Дори изглежда, че и Гърция се завръща от царството на Хадес.

Големите икономики обаче не се справят добре. Италия ще се разшири само с 0,3% през годината, според МВФ, докато Франция ще пълзи с около 0,7 на сто. Германия ще се справи по-добре с растеж от 1,9%, но дори и германската машина изглежда изпуска пара – бизнес доверието в най-силната европейска икономика намалява за трети пореден месец през юли.

Междувременно инфлацията в еврозоната е 0,5%, което е доста под целевата от ЕЦБ инфлация от към 2%. Отрицателните последици от ниската инфлация са две – тя поддържа еврото силно, което затруднява износителите и увеличава тежестта на дълга.

Дългът на Италия, който Европейската комисия (ЕК) очаква да достигне 135% от БВП през тази година, е най-притеснителен. Освен ако растежът и инфлацията не тръгнат нагоре, дългът става неустойчив. Ако нещо с италианския дълг се обърка, имайки предвид че той вече възлиза на 2,1 трлн. евро, последиците ще бъдат изключително тежки. Затова Италия трябва предприеме планове за приватизация, за да неутрализира опасността от излизането на дълга извън контрол.

Някои политици от еврозоната, особено във Франция, смятат, че решението е в облекчаването както на фискалната, така и на паричната политика. Това е вярно, но донякъде, смята Диксън.

Сега, когато лихвените равнища не могат да бъдат свалени повече, ЕЦБ несъмнено трябва да започне програма на количествени улеснения. Имайки предвид недостатъчно развитото състояние на голяма част от капиталовите пазари в еврозоната, това предполага изкупуване на държавни облигации в големи количества. Това ще донесе две ползи: инфлацията ще се повиши, а обменният курс ще падне.

Освен това ЕК трябва да даде допълнително време на страните, които са предприели сериозни структурни реформи, за да вместят дефицитите си в зададените граници. Този подход сработи в Испания, която на два пъти получи свобода на действие в рамките на своя бюджет по време на изпълняването на програмата за реформи.

Освен това, програма, която разчита единствено на облекчени парична и фискална политики, би била по-вредна, отколкото полезна. Такава програма би снела натиска за реформи от правителствата, а кризата единствено ще бъде отложена, не и предотвратена. И когато тя се завърне, ще бъде поголовна.

Най-притеснителна е Франция. Франсоа Оланд направи прекалено малко за намаляването на публичните разходи или за либерализирането на трудовия пазар. Неговият последен премиер – Манюел Валс, се опитва да реформира икономиката, но няма пълната подкрепа на президента, социалистическата партия и гражданите. Поне Италия знае, че трябва да се реформира и разполага с министър-председател, който е готов да го направи, в лицето на Матео Ренци.

От този урок може да се поучи и Германия. Берлин реформира трудовия си пазар в началото на века, но почива на лаврите оттогава. Приоритет на Ангела Меркел трябва да бъде освобождаването на пазара на услугите. Това би имало двойна полза, давайки по-голям избор на потребителите в страната и отварянето на пазарите към доставчици от други европейски страни, насърчавайки растежа им.

Ако правителствата са готови да предприемат ускорени структурни реформи, ЕК няма да е единствената, която ще е склонна да им даде това допълнително време за свеждане на дефицитите в норма. ЕЦБ също би била по-доволна при започването на програма за количествени улеснения. Управниците трябва да използват лятната ваканция за договарянето на действия, включващи тези три елемента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 9 години
...А аз си мислех, че инфлация /увеличаване паричната маса в обращение/ може да има и при нулев ръст на цените. Просто, ще трябва да се въвеждат нови продукти не докрай конкурентни ниши и, при запачено търсене на известните до момента стоки , ето ти го и място, и време и напечатани допълнително хартийки...С ПОКРИТИЕ.Само че, някои все искад да работят дявола, доде хвърка.- Ще ви изненада ли, че 99% не се справят изобщо, о от -ния %, които някак се справят, още 99% са по-скоро, пожелателни отколкото де факто успешни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
lozkhris
преди 9 години
Да беше прочел, че в коментара ми им и "производство". При това не само в Германия, която е вторият износител в Света. Дали съм по-умен - ще ти пропусна растистката забележка. Умен тук и другаде не си само ти. Китай е това, което е, защото САЩ и целият свят си изнесоха производството там и си отвориха пазарите. Аз лично съм свидетел,как една германска фабрика за електронни компоненти в България беше разглобена и за 20 дена сглобена в Китай. Не,че им е по-изгодно - така им е наредено.Както виждаш, Европа е Германия с поризводството, малко Италия и Испания и всичко друго е дълбока провинция, заета с ...нищо...Ако "великите демокрации" си изкарат масово парите и манифактурата от Китай познай колко цифрен ще е разтежътПаритетът между долара и еврото ще донесе огромна полза за държави като Испания,Италия и всички малки страни в ЕС - просто продукцията им ще стане много по-достъпна за износ и това директно ще удари Германия, брат...и туристи повече ше доведе...Па ти си бъди по-умен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
lozkhris
преди 9 години
А !! Ето това е разковничето !!!! *** кой да мисли.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
Отделните държави имат право да избират паричната си политика , да извършват или не извършват реформи. ТОВА Е ИНДИВИДУАЛНО ,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
"Както казах - на Европа и трябват реформи,бюджетни инжекции,производство и по-малко китайски ***.И слабо евро "----------------------Лошото е, че на Германия и щатите тия работи не им трябват :((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
lozkhris
преди 9 години
Дет се вика - прав си, само къде преувеличаваш здраво. "Слабо евро" не значи да тръгне по спиралата на хиперинфлацията/това просто няма как да стане по никакви финансови и икономически дадености/, а да се върне на справедливата си стойност около или малко над паритет с долара. Нали не сме забравили,че преди 12 години то беше и по-евтино от долара и никой не пискаше, нито рисуваше апокалиптични картини. Тогава просто Германия трябваше да избива трилионите, наляти в обединението и си напечата тихомълком колкото и беше необходимо.Сега се инати като магаре на мост, не защото милее за силата на еврото,а защото има корпоративни интереси да защищава, а и душеприказчиците и -еврейчета така са и заповядали. И докато просължава да пази зорко монопола си на европейски и световен износител,ролята на грижовна майка на ЕС все повече се превръща в зле прикрита същност на машеха.Както казах - на Европа и трябват реформи,бюджетни инжекции,производство и по-малко китайски ***.И слабо евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 8
nobel
преди 9 години
в България, когато едно кафе струваше 250 лева, билетчето за градския транспорт беше 700, кило кашкавал струваше 20 000, а заплатата ми беше 30 000 на месец. Та на всички вас, дето си мечтаете за слабо евро ви пожелавам от все сърце да имате милиарди. Дори стотици милиарди доход на ден, но да си броите трилионите, като решите да си позволите грандиозния лукс да си купите кафе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
nobel
преди 9 години
Ама мечтите ти ще се сбъднат, приятелю, при това много по-скоро отколкото очакваш. Аз за сега съм си купил една ръчна количка, за да мога да си закарам парите до супера, когато ми се наложи да си купя двеста грама сирене. Ама за по-нататък планирам да направя основен ремонт на буса, дето не го карам от години, защото какво ще правя като ми потрябват две яйца и литър прясно мляко, за да си направя крем-карамел? Трябва да се мисли в перспектива, драги мой. Това, което го очаква слабото евро не е това, което е била слабата марка през 1929-а, когато печатането на пари е било неизгоден бизнес, понеже хартиата е била много по-скъпа от парите, а един кибрит е струвал четири и половина трилиона марки. Това няма да е и хиперинфлацията в бивша Югославия от 1987-а, когато един бонбон струваше милиард динара. Няма да е и това в Зимбабве, дето ми предлагат банкнота от 15 трилиона долара за 15 долара, заедно с рамката, за да мога да си я окача на стената. И в никакъв случай няма да е 1997-а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
lozkhris
преди 9 години
Дано най-после дървените кратуни уврат - нуждаеме се от слабо евро / ама много слабо / , бюджетни инжекции и стимули за производство, при това не само в Германия !! Това ще спаси Европа - ако не стане, при това бързо, бъдещето ще е твърде мрачно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 5
albobo76
преди 9 години
Стига с тази криза бе, това не е криза, това е новото нормално. Европа затънала до уши в дългове няма да изплува, освен ако не каже на кредиторите да приемат подстрижка от поне 50%. Единственото което крепи ЕЗ над водата е нови кредити, с които се плащат старите, а дългът расте, да му мислят следващите правителства и плебса, който ще плаща с лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още