IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в скандинавската авиокомпания SAS се разраства

Заради продължаващата стачка на пилотите са отменени още стотици полети, ако продължи две седмици, ще погълне чистата печалба на компанията за годината

17:15 | 27.04.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Скандинавската авиокомпания SAS отмени 587 полети за утре, което ще засегне около 64 000 пътници, заради продължаващата стачка на пилотите в Дания, Норвегия и Швеция, предаде ДПА.

Преговорите чрез посредник със синдикатите на пилотите, които представляват почти 1500 летци, бяха преустановени вчера рано сутринта, без да бъде постигнато споразумение и това предизвика ефективния протест.

Действията на синдикатите доведоха до стотици отменени полети от вчера насам и около 72 000 души бяха засегнати. Днешните отменени полети засегнаха около 34 000 пътуващи.
"Дълбоко съжаляваме, че нашите клиенти пострадаха от продължаващата стачка на пилотите", съобщи SAS.

Вътрешните полети в Скандинавския регион, европейските и тези на дълги разстояния бяха с нарушен график.

Не са засегнати около 30 на сто от полетите, управлявани от подизпълнители на SAS.
След провала на преговорите посредници в трите скандинавски столици казаха, че има големи различия между преговарящите страни.

Пилотите на SAS настояват за компенсации за намаляването на заплатите и други отстъпки, които те направиха през 2012 г., когато компанията беше в бедствено положение.

Профсъюзите искат също по-предвидими работни графици. В Швеция пилотите настояват за увеличение на заплатите с 13 на сто, докато посредници предложиха 2,3 на сто, в съответствие с общото увеличение на заплатите, което работодателите приеха.

Анализатори смятат, че SAS не може да си позволи да изпълни исканията за увеличение на заплатите заради трудната икономическа среда, в която авиокомпаниите работят.

Преговорите между профсъюзите на пилотите на авиокомпанията се водят от март. SAS посъветва пътниците да проверяват на сайта на авикомпанията за подробности около отменените полети.

SAS започна да предлага безплатна храна на пътници, чакащи да намерят алтернативни полети от летища в Скандинавия, но няколко пътуващи се оплакаха, че не са могли да се свържат със службата за пътническо обслужване на компанията, предаде Ройтерс.

Пътник написа в Туитър: "Здравейте, SAS, опитвам се да се свържа с вас от 24 часа", а SAS отговори: "Нашето обслужване на клиенти отговаря по телефона възможно най-бързо. Опитайте отново".

Шведският работодател на пилотите изтъкна, че те настояват за 13 на сто увеличение на заплащането, въпреки че средните заплати вече са високи и са 93 000 шведски крони месечно.

Финансови анализатори в Сидбанк изчисляват, че стачката струва на САС 60-80 милиона шведски крони (6,3-8,41 милиона долара) дневно. Ако стачката продължи две седмици, тя ще погълне чистата печалба на авиокомпанията за годината.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
vzhekoff
преди 4 години
Абе тези хора луди ли са, 13% за 7 години - ЕЦБ ще им обясни, че инфлация няма и че се е борила, наливайки пари... Шегувам се де, по-интересно е да се види как е растяла цената на билетите по 90% от направленията, колко е скочила цената на петрола, на самолетите и т.н. Тези 13% отстрани ми изглеждат на санитарния минимум...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още