IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курц: По-добре да удължим преговорите, отколкото твърд Brexit

ЕС не трябва да наказва Великобритания за решението да напусне общността, смята австрийският канцлер

12:36 | 06.07.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Себастиан Курц. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Себастиан Курц. Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) е склонен да удължи срока за преговорите с Великобритания, за да не допусне твърд Brexit, коментира канцлерът на Австрия Себастиан Курц. Неговата страна поема председателството на Съвета на ЕС през следващите шест месеца и темата за излизането на Великобритания от ЕС е едно от предизвикателствата пред Виена.

"Целта ни е да постигнем споразумение с Великобритания, но ако това не е възможно - да продължим да преговаряме", обясни Курц пред журналисти, посочва EurActiv.

Австрийският канцлер коментира още, че е важно ЕС да "говори в един глас" в преговорния процес, но не и да наказва Лондон за решението да напусне общността. Политическите и икономическите отношения от двете страни на Ламанша трябва да останат стабилни, призовава още той.

Великобритания подаде молбата си за активиране на чл. 50 от Договора за ЕС през март 2017 година. Така започна двугодишният период на преговори и уточняване на условията по "развода". Тоест Лондон официално трябва да излезе от общността през следващата пролет.

На този етап обаче липсва някакъв особен напредък в разговорите, особено по казуси като границата в Северна Ирландия и търговските отношения, а гласове за удължаване на сроковете вече се чуват и на континента, и на Острова.

Твърд Brexit би имал много по-негативен ефект и върху двете страни, отколкото разговорите да бъдат удължени, коментират анализатори.

Дали ще се стигне до удължаване обаче ще трябва да решат лидерите на страните от ЕС, както и в Лондон да приемат такова развитие на нещата.

Темата за Brexit можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 1
khao
преди 5 години
абе направо 20 години да са в процес нещеш ли ? ... по добре да си изпълнят обещанието към хората и да им го наместят на мейтовете както заслужават ! ... пък след това заедно с Македония и Албания да кандидатстват за ново членство !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 14
Иван Митев
преди 5 години
Великобритания не страда фатално дали е или няма да е член на Европейския съюз.Сега Великобритания понася щети, защото пренебрегва вредите от дейността на нейната Централна банка да работи без защита срещу щетите от нямане на пълна икономическа стойност на паунда. Тази държавна грешка е съществения причинител за нарастване щетите на Великобритания.Спасението на Великобритания е възможно само със защита срещу щетите от нямане на пълна икономическа стойност на паунда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още