IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курц триумфира на парламентарните избори в Австрия

Социалдемократическата партия и крайнодясната Австрийска партия на свободата отчитат сериозни понижения в резултатите си

07:26 | 30.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Консервативната Австрийска народна партия начело с нейния председател и бивш канцлер Себастиан Курц успя да триумфира на предсрочните парламентарни избори в Австрия, като спечели 38,4 процента от гласовете и  ще получи 73 депутатски мандата. Това показват окончателни резултати след преброяване на всички гласове, подадени днес в избирателните секции, съобщи Министерството на вътрешните работи на Австрия.

Това е увеличение с над пет пункта в сравнение с изборите преди две години. Като лидер на далеч най-силната партия 33-годишният бивш студент по право е натоварен да състави правителство. Той отново може да сформира коалиция с десните популисти FPÖ, със Зелените или дори със социалистите SPÖ.

Австрийската социалдемократическа партия се нарежда на второ място с 21,5 процента от гласовете и 41 депутатски мандата (SPÖ).

Избухналата през май „афера Ибиса“ около бившия партиен лидер Хайнц-Кристиан Щрахе имаше сериозни последици за FPÖ. Крайнодясната Австрийска партия на свободата успя да вземе само 17,3 процента и 32 мандата. Това е девет процента спад от изборите през есента на 2017 г., сериозен удар за бившата партия на Хайдер. И станалият известен преди няколко дни скандал за предполагаема дългогодишна измама с пари на Щрахе очевидно е струвала много гласове.

„Зелените" са другият голям победител освен консерваторите и след двегодишна пауза отново влизат в парламента. Те са на четвърто място с 12,4 процента и ще получат 23 мандата. Преди две години еколозите взеха едва 3,8 на сто и не успяха да влязат. На пето място е либералната партия „Нова Австрия" със 7,4 на сто и 14 депутатски мандата.

Окончателните резултати с отчитане на гласовете на австрийците, подадени по пощата, ще бъдат съобщени от министерството през следващите дни.

Зелените под ръководството на прагматичния лидер Вернер Коглер, 48-годишен икономист, се възползваха особено силно от климатичния дебат. Миналия петък 150 000 души излязоха на улиците в Австрия като част от движението " Fridays for Future".

SPÖ успя да спечели второто място под ръководството на лидера на своята партия и кандидат за канцлер Памела Ренди-Вагнер - с около 22 процента. Това е минус пет процента - и най-лошият резултат в историята на партията. Така бившата лекарка не успя да постигне целта си за силно SPÖ и по този начин - за формиране на лявоцентристко правителство.

Либералните „неос“ обаче успяха да подобрят значително резултатите. Партията, подкрепена от основателя на Strabag Ханс Петер Хаселщайнер, достигна 7,5 процента, което е увеличение с 2,2 процента в сравнение с изборите през 2017 година.

Сега  Курц ще има избора с кого да се координира в бъдеще. Той първоначално не криеше факта, че иска черно-синьо правителство. „Искам правилна политика вдясно в центъра", каза виенчанинът пред обществената ORF. Лидерът на FPÖ Норберт Хофер вече се ангажира като единствения възможен коалиционен партньор за консерваторите.

Но последният скандал с разходите около Щрахе и липсата на ясно разграничение спрямо десните екстремисти разклати дълбоко доверието на консерваторите във FPÖ за ново издание на правителствената коалиция. „Сега Курц е на ход“, казва политикът от FPÖ Харалд Вилимски.

След изборния си провал FPÖ вече е в ролята на опозиция и е малко вероятно да бъде на разположение за коалиционни преговори. „Ние не интерпретираме това като наша цел - да влезем в правителствени преговори. Гласоподавателите не ни гласуваха доверие за това“, заяви генералният секретар на FPÖ Харалд Вилимски. Гласоподавателите са дали на партията „заповед за рестартиране“.

Алтернативата за Курц би била правителствена коалиция на ÖVP със Зелените. Лидерът на „Неос“ Беате Мейнл-Райсингер също се предложи като възможен коалиционен партньор за Курц. 41-годишната Мейнл-Райсингер е бивш член на консерваторите. Чисто математически  „неос“ не са нужни за коалицията – те са и единствената опозиционна партия, която гласува против предложението за вот на недоверие за замяна на Курц малко след аферата в Ибиса.

Възможна коалиция със Зелените обаче би била трудна. Политическите пресечни точки между ÖVP и екопартията са твърде малко. Но зеленият лидер Коглер е прагматичен партиен лидер. Третият вариант е ново издание на Голямата коалиция със SPÖ. Но разделението между ÖVP и SPÖ е твърде дълбоко. Курц сложи края на тази „любовна афера“ през 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още