IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Квадрилиони? Днешната лира не е достатъчна, за да опише щедростта на Ердоган

Президентът се гордее с реформирането на лирата, като според него именно правителството му е „спасило честта на валутата“

10:38 | 06.02.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган не смята, че неговата щедрост към турския народ би могла да се опише единствено в днешни турски лири.

По време на предизборната кампания преди местните избори следващия месец държавният глава омайва избирателите с някои доста впечатляващи суми, които по думите му са били инвестирани от правителствата на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) в турските общини през последните 16 години.

Сред тях са: 35 квадрилиона лири за провинция Газинтеп, 40 квадрилиона лири в Анталия и 23,5 квадрилиона лири в Ерзурум.

Мащабните суми обаче не са съвсем преувеличение – с изключение на това, че са в стари лири, убедително игнорирайки решението от 2005 г., взето по времето на негово правителство, да бъдат премахнати шест нули от валутата, разказва Bloomberg.

Така например разходите за Анталия – един от десетте най-големи турски града, всъщност възлизат на 40 млрд. турски лири или 8 млрд. долара. За тези, които не могат да си представят мащабите на разточителността на Ердоган – поне на думи, един квадрилион е единица, последвана от 15 нули.

„Ако стойностите са представени по правилния начин, те ще изглеждат ниски“, посочва Емин Карагьозоглу, икономист от Университета Билкент в Анкара.

Въпреки напудрените числа най-дълго служилият съвременен турски лидер наистина е предоставил много фискални стимули в най-голямата икономика на Близкия изток, която миналото лято беше ударена от валутна криза, обезценила значително стойността на местната валута.

Турция махна нулите от лирата като последица от икономическата криза в страната от 2001 г., когато инфлацията достигна 73%. Развиващи се държави от Беларус до Зимбабве използват подобни мерки в опит да се справят с инфлацията или да върнат доверието във валутата си.

Ердоган, който за първи път стана премиер през 2003 г., се гордее с реформирането на лирата, като според него именно правителството му е „спасило честта на валутата“ след период, в който хората е трябвало да плащат по 1 млн. лири, за да ползват обществена тоалетна.

„Промяната на номиналната стойност на валутата, дори и да е само номинална промяна, може да създаде реални ефекти в икономиката като преди всичко влияе върху очакванията на хората“, посочва Серхат Колоджлугил, ръководител на икономическия департамент към университета Ишък в Истанбул.

Въпросът е дали ползите от това могат да бъдат съхранени и след една евентуална нова криза за лирата, която само през август загуби близо една трета от стойността си, изпращайки инфлацията до 15-годишен връх.

Използването на старата лира не е практика само на президента и често се прилага и от опозицията. През октомври например лидерът на опозиционната Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу се оплака, че правителството е платило 692 квадрилиона лири лихви по заеми през последните 14 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 15
Иван Митев
преди 5 години
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган пренебрегва неправилната работа на Турската централна банка и щетите за Турция се увеличават.До 2 часа време след въвеждане на защита срещу щети от работата на Турската централна банка, Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще прекрати опасността за национална криза в Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още