Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Лагард: Икономическото възстановяване на еврозоната се забави, но не дерайлира

ЕЦБ ще запази условията за финансиране "за продължителен период от време", за да осигури широк достъп до финансиране на достъпни цени, подчерта Кристин Лагард

Лагард: Икономическото възстановяване на еврозоната се забави, но не дерайлира

Управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард. Снимка: Thierry Monasse/Getty Images/Bloomberg

Икономическото възстановяване на еврозоната само се забави, но не дерайлира заради новите ограничения, свързани с коронавируса, и несигурността около процеса на ваксинация, заяви управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от CNBC. 

Още по темата

„Надяваме се, че все пак 2021 г. ще бъде годината на (икономическото) възстановяване, но в две фази, и е очевидно, че първата все още е обект на много високо ниво на несигурност“, заяви Лагард по време видеоконферентната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. "Пътуването изглежда малко отложено, но не и дерайлирало“, добави тя.

Според нея фокусът "все още е върху преминаването на този мост към възстановяването".

Като част от икономическото облекчение Лагард обяви, че ЕЦБ ще запази условията за финансиране "за продължителен период от време", за да осигури широк достъп до финансиране на достъпни цени и да помогне за преодоляване на пандемичните последици.

Възстановяването на еврозоната продължава да бъде притискано от нарастващия броя на заразени с коронавирус, строгите социални ограничения и бавното разпространение на ваксините. Това допълнително помрачава региона, където се очаква икономиката да се свие с над 7% за 2020 г.

Новите щамове на Covid-19 принуждават политиците да предприемат допълнителни мерки за овладяването на вируса, след като стана ясно, че въпросните варианти на коронавируса могат да увеличат нивото на смъртност.

През миналата седмица ЕЦБ остави паричната политика непроменена по време на първото си заседание за 2021 г., като банкерите възприеха подход на изчакване след решението си миналия месец да разширят своята програма за спешна пандемични покупки с 500 млрд. евро, като я удължиха поне до края на март 2022 г.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение остават непроменени съответно на 0,00%, 0,25% и -0,50%.Управителният съвет очаква ключовите лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашните си или по-ниски нива, докато не види, че перспективите за инфлация стабилно се доближават до ниво, достатъчно близко до, но под 2% в рамките на прогнозния й хоризонт.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ще се бави. Нека да натискат стадото още и да видим как ще избухне всичко. Холандците са наясно, че тая пландемия е за поробване и нито те нито франсетата ще се оставят. Нека ръчкат още....
1
 
2
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Докато еврото се търси и печатницата работи всичко ще е наред. Само ако може тази мумия Лагард да я заменят с нещо по живо че като я видя и ми прилошава.
1
 
5
 
1
преди 1 месец
Лагард: Икономическото възстановяване на еврозоната се забави, но не дерайлира

За разлика от изтребителя "пето" поколение F-35, който дерайлира!
:) поздрави до всичкото трол :)

Още от Европа
Исландски стартъп превръща въглеродния диоксид в скали