IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Кризата в Европа все още не е приключила

Ситуацията в Украйна може да има сериозни икономически последици и за други страни, посочи ръководителят на МВФ

13:23 | 12.05.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лагард: Кризата в Европа все още не е приключила

Европа е на път да се излекува, но икономическата криза, която порази региона от 2008 г. насам, все още не е приключила. За това предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

В интервю за германския вестник Handelsblatt шефът на МВФ предупреди, че компаниите в южната част на Европа все още се борят да получат достъп до кредитиране.

"Вярно е, че възстановяването е в ход. Някои страни успешно осъществиха помощните си програми. Но това не означава, че кризата е приключила и че нашата мисия е изпълнена", заяви Лагард пред изданието.

Няколко страни от еврозоната, най-вече Гърция, бяха на прага на финансова разруха с оглед на високите нива на публичните си задължения. Това доведе до необходимостта от намеса на международните кредитори. Някои страни, като Гърция, продължават да изпитват затруднения, докато други, например Ирландия, вече прекратиха спасителните си програми и се върнаха на международните пазари.

Гърция, Португалия, Кипър и Ирландия бяха принудени да се впуснат в спасителни програми, докато Испания получи само целево финансиране за банковия ѝ сектор.

Лагард предупреди, че ниските нива на инфлацията в еврозоната също пораждат рискове за възстановяването. Коментарът ѝ бе в унисон с последните сигнали от страна на Европейска централна банка (ЕЦБ), която декларира готовността си да реализира мерки за покачване на потребителските цени през юни.

Ръководителят на МВФ призова ЕЦБ да облекчи паричната си политика, за да стимулира растежа, но също така насърчи и правителствата да предприемат мерки за подобряване на конкурентоспособността, включително и структурни реформи на трудовите пазари.

Кристин Лагард също така предупреди, че продължаващата криза в Украйна поставя допълнителни рискове за глобалния растеж. По-рано през годината МВФ одобри заем на обща стойност от 17 мрлд. долара за източноевропейската страна.

Според Лагард към момента е трудно да се предскаже изхода от кризата. "Това обаче може да има сериозни икономически последици и за други страни", посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Те там кризата си я смятатсамо като риск от колапс на банките. Нали това е важно за днешния капитализъм - добруването на банките. За Лагард и шефовете й безработицата и безпътицата пред бизнеса не е криза! Затъпяващите от безработица и неграмотни младежи не е криза. Демографският колапс не е криза! Дефицитите в социалните фондове никаква криза не могат да бъдат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Това е все едно на първи декември да кажеш - ми тя зимата още не е свършила. За какво приключване говорите бе госпожо? Тя още не е започнала, вие я чакате да свърши. И даже сравнението ми не е коректно, защото зимата все пак някога свършва, а за кризата не е сигурно. Може и да не свърши Н И К О Г А.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Ако Шулц застане на чело на ЕК, край с ЕС. Май, ще взема да гласувам за него ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Точно!С активното съдействие на Лагард и тези зад нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
тя май тепърва ше започва ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още