IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Намираме се в процес на възстановяване, чийто ритъм се забавя

Ръководителят на МВФ защити политиката на ЕЦБ, която „е доказала полезността си“

13:13 | 28.09.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) вероятно ще преразгледа прогнозата си за ръста на световната икономика за 2015 г. и 2016 г. заради забавянето на икономиките на развиващите се страни, казва ръководителят на фонда Кристин Лагард в интервю, публикувано на 28 септември във френския вестник Les Echos.

Запитана каква картина на глобалния ръст вижда десет дни преди общото събрание на МВФ, ръководителят на МВФ отговаря:

„Намираме се в процес на възстановяване, чийто ритъм се забавя. Наблюдаваме обрат сред развиващите се и развитите страни: първите, които доскоро водеха световния ръст, се забавят. Вторите се ускоряват. Този феномен би трябвало да ни накара да ревизираме надолу прогнозите ни за ръст. Глобалният БВП от 3,3% за тази година не е реалистичен. Прогноза от 3,8% за следващата година – също. Оставаме обаче над прага от 3%“, казва Лагард за Les Echos. 

„Франция има нужда от много закони Макрон" е заглавието на статията с интервюто на Кристин Лагард, в което тя коментира още забавянето на икономиката на Китай и коментарите си за Еврозоната.

„Китайските власти показват реално желание да успокоят икономическото развитие на страната. И Китай в момента пише нова страница от историята, което не се разбира навсякъде. Всички поискахме Китай да се реформира, да отвори икономиката си, да намали търговския си излишък, да ребалансира модела си в полза на вътрешния си пазар и да направи така, че валутата му да е правилно оценена. В средносрочен план Китай това и прави. Очевидно не прилича на разходка в градината с рози, но за мен добре управляваното забавяне на Китай е добра новина, ако го очакваме и интегрираме“, пояснява тя.

Според Лагард в Европа няма твърде много икономии. По думите ѝ усилието за бюджетна консолидация не надхвърля 0,3% от БВП и затова не може да се говори за изключително силна политика на икономии в еврозоната.

Същевременно ръководителят на МВФ защити политиката на ЕЦБ, която „е доказала полезността си“.

„Валутната политика на ЕЦБ е съвсем правилна и необходима, тя доказа полезността си. Но тя може още, ако използва всички канали. Задлъжнялостта на компаниите и домакинствата в еврозоната например не расте достатъчно. В това отношение Франция е изключение. Но в икономиките на периферията балансите на банките още не са напълно оздравени и съдържат доста съмнителни кредити. Трябва да се приложат структурни реформи, за да се изчистят балансите и да се решат евентуалните юридически затруднения, както например трудностите, свързани с правото на фалит, които затрудняват оздравяването. Това за мен е основната разлика с американския или британския банков сектор, където балансите бяха изчистени много бързо след кризата. Без съмнение е необходим по-добре организиран пазар на съмнителните кредити, за може тези активи да се изчистят“.

Запитана дали ще поиска втори мандат начело на МВФ, Лагард отговаря, че на този етап няма намерение да го направи. „Ако Административният съвет поиска да се кандидатирам, ще помисля“, казва Лагард. „Моят мандат изтича на 4 юли 2016, така че нещата ще се изяснят през пролетта“. Лагард казва още, че семейството ѝ „се е разпиляло по целия свят“ и се чувства „номад“. 

На въпроса дали иска да прави политика отново във Франция, където 50% от французите смятат, че би била добър президент, Кристин Лагард казва, че „никога не е правила план на кариерата си и няма да го направи сега. Не смятам да се занимавам отново с политика във Франция“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Людени
преди 8 години
Уффф .... тоА КиТай ви такова 'сичките прогнози !!Яйцата не трябва да се нодсят в една кошница !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
scott
преди 8 години
Како Лагард е ти ли?РАЗБЕРИ НАЙ-ПОСУЕ! У МОМЕНТА ПОЛОЖЕНИЕТО С ИКОНОМИКАТА Е СЛЕДНОТО: КРАЙНА ПОЛЯРИЗАЦИЯ! Нема свободни електрони и сичко е привлечено към положителния или отризателния полюс! Ток НЕ ПРОТИЧА!!!!!! Никога нема да избушите инфлазион във потребителските цени. ЩЕ ИМА ЯКО ГРЪМ НА ФОНДОВИТЕ ПАЗАРИ И РЕЗАНЕ НА БОГАТИТЕ.. бедните сме си свикнале и за мене най-страшното нещо на тоа свет е да земем кредит. Да ти кажем как се оправя такваз крайнополяризирана батериа?!?!?!? ФЪРЛЯ СЕ. Щот нема начин да направите маса от свободни електрони у средата. Честита ТСВ - води се у момента, ако питаш кога ше збухне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
iivanoff
преди 8 години
"Този феномен би трябвало да ни накара..." - абе да ви светна, да следите по-отблизо ОЛП "политиката", за да не си обяснявате чрез феномени, елементарните следствия от нея :)) - щото ако всичко се обяснява публично само чрез феномени, маймуните неизбежно ще се сетят, че се правите засилено на смахнати, и че всъщност парите не идват постоянно и при равни условия ... от космоса :)МВФ защити политиката на ЕЦБ, която е доказала полезността си! - ДА, ЕЦБ доказва полезността си постоянно! А всеки постоянно-полезен за някой, е явно негов подчинен... Но, съгласен съм, и защото кризата не можеше да е толкова добре управлявана, без добра съгласуваност на всяко ниво, с блестящ резултат - при реален сриФФ на маймунското лично богатство от над 50%... да има само няколко случайно самозапалили се, което напълно да компенсира само наградените за вярност!Хайде хаирлия да е, и чакам новите увеличени КУ след догодина ;))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още