Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Лагард: Не трябва да затягаме паричната политика твърде скоро

Според председателя на ЕЦБ банката приема опасенията за нарастващите цени "много сериозно"

Лагард: Не трябва да затягаме паричната политика твърде скоро

Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) не трябва да затяга паричната си политика твърде скоро – дори изправена пред „нежелана и болезнена“ инфлация, заяви днес председателят на ЕЦБ Кристин Лагард.

Банката приема опасенията за нарастващите цени „много сериозно“, каза Лагард по време на Европейския банков конгрес във Франкфурт, повтаряйки, че не предвижда увеличение на лихвените проценти следващата година.

„Оценяме, че по-високата инфлация притиска реалните доходи на хората, особено на онези, които са на дъното на разпределението на доходите“, каза тя, цитирана от Bloomberg.

Още по темата

Цените в еврозоната се вдигат с най-бързия темп от 2008 г. насам. Макар че прогнозите са инфлацията да се забави през 2022 г., има вероятност първо да се ускори заради по-високите енергийни разходи и проблемите с веригите на доставки – фактори, които представителите на ЕЦБ до голяма степен възприемат за временни.

Ръстът на цените в Германия достигна 4,6% миналия месец, което накара водещият таблоид в страната да избухне срещу Лагард за това, че не го укротява.

„Не трябва да прибързваме с преждевременно затягане, когато сме изправени пред преминаващи или причинени от предлагането инфлационни шокове“, каза Лагард. „В момент, когато покупателната сила вече е притисната от по-високи сметки за енергия и горива, неподходящо затягане би представлявало неоправдан насрещен вятър за възстановяването“.

Тя заяви, че перспективите за средносрочната инфлация в момента са по-добри, отколкото преди пандемията, когато ЕЦБ се бореше да я доведе до целта си от 2%.

„Трябва да продължим да подхранваме тези сили, като не оттегляме политическата си подкрепа преждевременно“, каза Лагард.

ЕЦБ се насочва към важна среща през декември, на която ще обсъди бъдещето на паричните стимули. Пандемичната програма за изкупуване на облигации на стойност 1,85 трлн. евро е планирана да спре през март, а алтернативите, включително засилване на редовните покупки на активи, ще бъдат сред обсъжданите теми.

Заедно с по-високата инфлация икономиката е под заплаха от рекордните случаи на Covid-19, които доведоха до повторно налагане на блокади в някои части на Европа. Инерцията вече се забавя заради прекъсванията във веригите на доставка, които ограничават промишленото производство.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Хахаха,ЕЦБ ще бъде сварена по бели ***, когато ФЕД и АЦБ вдигнат лихвите изненадващо. САЩ и ЮК в момента извършват тотално преформатиране на икономиките си.*** ЕЦБ ще е в невъзможност да вдигне лихвата веднага след тях, защото масово държави от ЕС ще обявят банкрут .... кажи реши и Франция е там.Това ще разсипе ЕС окончателно ...
1
 
4
 
2
преди 2 месеца
https://***.ecb.europa.eu/home/html/index.en.htmlТова е сайта на ЕЦБ.Там има достатъчно e-мейли на които всеки буден гражданин на ЕС може да зададе въпроса към банката ЗАЩО ПРОДЪЛЖАВА С ФИНАНСОВИЯ СИ ГЕНОЦИД НАД ГРАЖДАНИТЕ НА ЦЕЛИЯ СЪЮЗ ?
1
 
5
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
ЕЦБ не трябва да затяга бързо и необмислено паричната политика, не и преди да сме затвърдили и утвърдили постиженията при инфлацията. Засега инфлацията е на добро ниво, но за съжаление е преходна и непостоянна, след 5г. или след 10г. едва ли ще можем да се радваме на подобни инфлационни постижения. Затова нека не се радваме прибързано на добрите инфлационни нива и да се продължи с разхлабената облегчителна парична политика колкото има нужда, за да съумеем да запазим колкото се може по-дълго време преходната инфлация и тя да стане постоянна.

Още от Европа
Австрия се доближи още повече до задължителна ваксинация срещу Covid-19