IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Остава несигурността около краткосрочната икономическа перспектива

Повишаването на пазарните лихвени проценти може да се превърне в преждевременно затягане на условията за финансиране, коментира председателят на ЕЦБ

16:58 | 11.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Въпреки че се очаква цялостната икономическа ситуация да се подобри през 2021 г., остава несигурността около краткосрочната икономическа перспектива, свързана по-специално с динамиката на пандемията и скоростта на ваксиниране в Европа. Това заяви по време на пресконференция председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард след решението на банката да ускори темпа на полупки на облигации през следващото тримесечие.

„Актуалните икономически данни сочат към продължаваща икономическа слабост през първото тримесечие на 2021 г., обусловена от продължаващата пандемия и свързаните с това ограничителни мерки. В резултат на това реалният БВП вероятно ще се свие през първото тримесечие на годината“, заяви Кристин Лагард.

Тя посочи още, че банката ще продължи да наблюдава развитието на обменния курс по отношение на възможните последици за средносрочната перспектива за инфлацията.

„Ние сме готови да коригираме всички наши инструменти, както е подходящо, за да гарантираме, че инфлацията се движи към нашата цел по устойчив начин“, заяви председателят на ЕЦБ.

За нея запазването на благоприятни условия за финансиране през пандемичния период за всички сектори на икономиката остава от съществено значение за подпомагане на икономическата активност и запазване на средносрочната ценова стабилност.

Повишаването на пазарните лихвени проценти може да се превърне в преждевременно затягане на условията за финансиране за всички сектори на икономиката.

“Това е нежелателно в момент, когато запазването на благоприятни условия все още остава необходимо, за да се намали несигурността и да се засили доверието, като по този начин се подпомогне икономическата активност и се запази средносрочната ценова стабилност“, коментира Лагард.

Средносрочната перспектива на ЕЦБ за инфлацията остава непроменена от прогнозите през декември 2020 г. и под целта за инфлация. „При тези условия запазването на благоприятни условия за финансиране през пандемичния период остава от съществено значение.“ Според прогнозите на банката е възможно инфлацията да достигне 2% в края на 2021 г.

„Инфлацията се ускори през последните месеци, главно поради някои преходни фактори и повишаване на цените на енергията. В същото време основният ценови натиск остава слаб в контекста на слабо търсене и значително отслабване на трудовите и продуктовите пазари."

По думите й възстановяването на глобалното търсене и допълнителните фискални мерки подпомагат глобалната икономика и активността в еврозоната. Но постоянно високите нива на заразени с коронавирус, разпространението на вирусни мутации и свързаното с това удължаване и затягане на мерките влияят на икономическата активност на еврозоната в краткосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още