IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Пазарите са прекалени оптимисти за перспективите пред еврозоната

Правителствата в региона трябва да премахнат структурните бариери, посочи управляващият директор на МВФ

19:40 | 18.07.14 г.
Лагард: Пазарите са прекалени оптимисти за перспективите пред еврозоната

Пазарите може би са прекалено оптимистично настроени относно перспективите пред еврозоната, посочи Кристин Лагард, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). По думите ѝ сериозен проблем за постигането на растеж в региона са големи количества дълг, безработицата и ниската инфлация, предава CNBC.

Говорейки по време на събитие в Париж, Лагард заяви, че Европа продължава да е изправена пред важни предизвикателства, свързани с нейното дългосрочно бъдеще. Същевременно пазарите може би са изложени на риск от твърде голяма самонадеяност.

"Добрата новина е, че европейската икономика се възстановява от кризата. Доверието се подобрява и финансовите пазари са оптимистично настроени. Може би прекалено оптимистично", каза тя.

След финансовата криза през 2008 г. правителствата по света бяха принудени да преструктурират и ребалансират техните икономики. Големият по обем публичен и банков дълг изпрати еврозоната в рецесия през 2011 г. Икономиката на блока успя да разшири отново чак през лятото на 2013 г.. Въпреки това тя не е успя да надгради особено много над това, постигайки ръст от едва 0,2% в периода април-юни на тримесечна база.

Кристин Лагард добави, че регионът се намира в "порочен цикъл" и призова Европейската централна банка и лидерите на еврозоната да насърчат перфектната икономическа среда" за възстановяване.

Сред мерките, които трябва да бъдат предприети, Лагард препоръча правителствата в региона да премахнат структурните бариери, които засягат иновациите, създаването на работни места и производителността. Парична политика от страна на централната банка също трябва да бъде поддържаща, докато търсенето се ускори, допълни тя.

Управляващият директор на МВФ също така призова правителствата да отделят повече средства за публични инвестиции. Тя постави акцент и на банковия съюз в блока и репатрирането на балансите на банките.

"По-развитите и разнообразни регионални капиталови пазари могат да подкрепят иновациите, инвестициите и растежа в дългосрочен план", добави тя. "По-дълбоката интеграцията със световните пазари пък ще подобри производителността", изтъкна още Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още