IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард предупреждава да не се стига до бързо съкращаване на разходите

Нестабилността в Европа може да изложи на опасност икономиката и заетостта в САЩ

22:29 | 03.04.12 г.
Лагард предупреждава да не се стига до бързо съкращаване на разходите

Генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви днес, че световната икономика се опитва да излезе от дълбоката рецесия, но възстановяването остава много крехко, по-специално в Европа, съобщи AP.

Лагард предупреди развити страни като САЩ и големите европейски държави да не правят прекалено бързо съкращения на държавните разходи, тъй като това може да влоши нещата, а не да ги подобри.

В предварително разпространен текст на изказване на Лагард пред годишното събрание на AP се посочва, че нестабилността в Европа може да изложи на опасност икономиката и заетостта в САЩ. "Америка има голям дял в развитието на Европа и останалата част от света", изтъква тя.

Според нея е важно да продължат и да се разширят спасителните програми в еврозоната в подкрепа на силно задлъжнелите страни от валутния съюз. Лагард изтъква, че управляваният от нея МВФ е против разпадане на еврозоната при оттегляне на някои от по-слабите страни.

Генералният директор призова развитите страни да засилят "защитната стена" за по-добро противопоставяне на финансови сътресения като в Гърция и някои други страни от еврозоната. "Определено се нуждаем от повече ресурси", подчерта тя, без да уточни колко още средства са необходими.

Лагард поиска САЩ да подкрепят усилията на МВФ за увеличаване на финансовите ресурси, съобщи AFP. В  текста на изказването й се подчертава, че "е настъпил часът страните по света да се обединят отново срещу голямо икономическо предизвикателство, като САЩ са първостепенни партньори".

"Както всички знаете, в селскостопанска Америка има силна традиция всички съседи да се обединят при строежа на плевни", обясни тя. "Поуката е проста: заедно, общността може да направи това, което отделният индивид не може, а всички имат полза от това. Би трябвало да помислим да съберем в едно световните ресурси именно за тази цел", допълни Лагард.

През 2009 година САЩ бяха първите, които утроиха участието си в кредитните ресурси на МВФ, но днес се колебаят да предоставят повече средства, припомня AFP.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още