Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Лагард: Разпределението на грантове и заеми на ЕС можеше да е по-добро

Договореното е „ясна демонстрация на солидарност, на трансфер за тези, които се нуждаят от него най-много“, заяви управителят а ЕЦБ

Лагард: Разпределението на грантове и заеми на ЕС можеше да е по-добро

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Комбинацията от грантове и заеми, която представлява европейският спасителен фонд, можеше да бъде по-добра. На това мнение е управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Пакетът от стимули в размер на 750 млрд. евро, който бе договорен от лидерите на Европейския съюз тази седмица, е „ясна демонстрация на солидарност, на трансфер за тези, които се нуждаят от него най-много“, заяви тя по време на събитие на Washington Post в сряда, цитирана от Bloomberg.

Още по темата

Разпределението на заеми и грантове в пакета представлява „добър баланс“, каза Лагард. „Можеше да е по-добре, но това е много амбициозен проект“, допълни тя.

Коментарите на гуверньора на ЕЦБ са в унисон с притесненията на правителствата от ЕС, които искаха по-голям дял от средствата да е под формата на грантове, тъй като заемите биха били по-трудни за връщане за някои и без това задлъжнели държави. Първоначалното предложение беше за 500 млн. евро под формата на грантове и 250 млрд. евро заеми, но във финалния вариант се стигна до компромис за 390 млрд. евро безвъзмездна помощ.

Въпреки това пакетът бе приет радушно както от държавните представители, така и от инвеститорите, изпращайки сигнал за готовността на региона да решава заедно предизвикателствата. Той също така подкрепя и действията на самата ЕЦБ, която вече обеща да похарчи над един трилион евро за извънредни покупки на активи през следващата година, като очакванията са, че помощта ще бъде увеличена през идните месеци.

В същото време, макар че някои представители на ЕЦБ намекнаха за възможност икономическото свиване на еврозоната да се окаже не толкова тежко от очакваното, то Лагард предупреди в сряда, че очакванията за възстановяване все още са „неравномерни“ и „несигурни“.

Скорошни данни за икономиката на блока показаха, че базовата прогноза на ЕЦБ за свиване от близо 9% през тази година вероятно е с правилния темп.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Тази мумия кой я сложи на поста, сигурно Макрон,той си пада по улегнали мацки. Връщайте супер Марио.

Още от Европа
Новият шеф на Commerzbank идва от Deutsche Bank