IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: САЩ искат да спрат „Северен поток” 2 по идеологически причини

Според руския външен министър политиката на Запада спрямо страната му се гради на формулировки като „върде вероятно” и „няма друго правдоподобно обяснение”

20:57 | 13.07.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сергей Лавров <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сергей Лавров Снимка: Ройтерс

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви в интервю за американския журналист Лари Кинг, че позицията на САЩ относно газопровода „Северен поток” 2 има не икономически, а идеологически характер, предаде БТА.

„Президентът Тръмп нарече Путин силен конкурент. Но когато говорим за конкуренция, аз винаги съм смятал, че свободният пазар предполага честна конкуренция. Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери каза, че „Северен поток” 2 трябва да бъде спрян, а онези европейски страни, чиито компании участват в проекта, да бъдат подложени на санкции от САЩ, защото САЩ се конкурират с авторитарния газ от Русия. Това не е икономика, това не е конкуренция, това е чиста идеология”, подчерта руският дипломат.

Интервюто на Лавров ще бъде излъчено довечера в полунощ българско време по руската телевизия RT.

Лари Кинг в продължение на 25 години водеше своето предаване - Larry King Live, по американската телевизия CNN. От 2012 г. той е водещ на предаването Larry King Now, достъпно на няколко платформи, включително и чрез RT America.

В интервюто Лавров засяга и водещото се в САЩ разследване за предполагаемата намеса на Русия в президентските избори през 2016 г. Според дипломата докладът на американските спецслужби по въпроса не съдържа потвърждаващи факти за такова вмешателство. Той обърна внимание на факта, че този доклад е подписан от представители само на три спецслужби, докато обикновено при съставянето на доклад от името на цялата американска разузнавателна общност участват над 10 такива организации.

„После аз прочетох и доклада на сенатската комисия на САЩ по разузнаването, в който се твърди, че Русия се е намесвала в хода на изборите, но в него не се посочва нито един факт”, казва Лавров, отвръщайки на реплика на Кинг, че спецслужбите на САЩ единодушно са стигнали до извода за намеса на Русия в американските избори.

Руският външен министър отбелязва още, че политиката на Запада спрямо страната му се гради на формулировки като „върде вероятно” и „няма друго правдоподобно обяснение”. Той дава за пример разследването на отравянето на руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри, в което според него „отново няма никаква прозрачност”, посочва още БТА.

Лавров изразява безпокойство от плана на френските власти да създадат списък на медиите, заслужаващи доверие. Това според него е проява на цензура. „Още по-голямо безпокойство поражда фактът, че на ниво правителство и законодатели се предлага да се създаде списък на надеждни медийни ресурси и той да бъде препоръчан на националните регулатори на киберпространството... Ако това не е цензура, аз нищо не разбирам в този живот”, посочи Лавров.

Руският президент Владимир Путин се очаква да даде интервю по американската телевизия Fox News след своята среща с американския си колега Доналд Тръмп в Хелзинки на 16 юли, предаде ТАСС.

То ще продължи половин час, като не са поставени никакви ограничения за темите, по които да се говори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 23 rate down comment 2
Ivel
преди 5 години
върде вероятно това какво е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още