IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: "Турски поток" е в интерес и на Русия, и на Турция, и на ЕС

АЕЦ "Аккую" ще получи статут на стратегически инвестиционен проект, уверява Анкара

20:28 | 01.12.16 г.
<p>
	Сергей Лавров. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Сергей Лавров. Снимка: архив Ройтерс

Проектът за изграждане на газопровода "Турски поток" е в интерес и на Русия, и на Турция, и на Европейския съюз (ЕС). Това коментира руският външен министър Сергей Лавров след среща с турския му колега Мевлют Чавушоглу, пише РИА Новости.

В Русия отбелязват прогреса по реализацията на проекта, става ясно още от думите на Лавров. Предстои Турция да ратифицира договора за строителството на газопровода и вероятно това ще стане до посещението на турския премиер в Москва, насрочено за следващата седмица.

Лавров и Чавушоглу са коментирали размразяването на икономическото сътрудничество между двете страни и войната в Сирия.

Отношенията между Анкара и Москва отново се затоплят след няколко месеца на напрежение, предизвикано от свалянето на руски военен самолет от турските военновъздушни сили. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се извини официално за инцидента и така върна връзките между двете страни в нормалните им граници.

Лавров коментира пред журналисти, че Ердоган и руският му колега Владимир Путин имат регулярни контакти, а основно темата на разговорите им е обстановката в Сирия. "За последните няколко дни, според мен, те три пъти разговаряха по телефона за задълбочаване и разработване на споразуменията, които бяха постигнати в хода на личните им срещи, включително и по отношение на сирийския проблем", казва руският външен министър.

Търговско-икономическите отношения между Русия и Турция имат голям потенциал, коментира и Мевлют Чавушоглу. "Нашата цел е да задълбочим отношенията ни, да ги направим по-качествени", казва той.

Турският външен министър обаче не коментира отделните сектори на руско-турското сътрудничество. По отношение на енергетиката от срещата на двамата външни министри става ясно, че Турция ще даде статут на стратегически инвестиционен обект на АЕЦ "Аккую". Ядрената централа се строи с руска технология.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още