IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лавров: Търсим възможност за реализацията на газови проекти в Южна Европа

Москва иска да възобнови енергийния диалог с ЕС, но не вижда действия от Брюксел в тази насока, коментира руският външен министър

15:55 | 25.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Газпром“ анализира възможностите за реализацията на нови проекти за транзит на природен газ в Южна Европа, съобщи руският министър на външните работи Сергей Лавров по време на визитата си в Унгария.

По време на разговорите с унгарския си колега Петер Сийрято той посочи още, че разширението на „Северен поток“ не е руска инициатива, а отразява желанието на няколко компании от държави в ЕС, пише руската информационна агенция ТАСС.

Руският външен министър критикува действията на Европейската комисия при разглеждане на енергийни проекти. Според Лавров Брюксел се позовава на изискванията на Третия либерализационен пакет за спирането на „Южен поток“, но пък позволи изключение от правилата за Трансадриатическия газопровод (ТАР).

Припомняме, че Москва до последно отказа да поиска изключение от правилата за „Южен поток“ с мотива, че това е международен проект и трябва да спазва международните, а не европейските правила. Изключение от европейското законодателство обаче беше поискано и получено при реализацията на „Северен поток“.

В Унгария днес Лавров посочи още, че Москва е готова да поднови енергийния диалог с Европейската комисия, но е категоричен, че това не може да стане без сътрудничеството на Брюксел.

„През януари Шефчович (комисарят по въпросите на Енергийния съюз – б.р) се съгласи, че енергийният диалог между Русия и ЕС, който беше замразен, трябва да бъде възобновен в пълен обем“, каза още руският министър. Според него обаче Брюксел не е предприел никакви стъпки в тази насока.

Очаква се, че енергийната тема ще бъде водеща по време на разговорите между руския президент Владимир Путин и гръцкия премиер Алексис Ципрас в Атина в края на тази седмица. През февруари беше подписан Меморандум за сътрудничество между „Газпром“, италианската Edison и гръцката Depa за доставки на газ от Русия по дъното на Черно море „през трети страни до Гърция“ и от Гърция за Италия.

На фона на силно охладнелите отношения между Москва и Анкара, очакванията на анализаторите са, че Русия отново ще възкреси „Южен поток“ под някаква форма. 

В руските медии вече се появиха спекулации, че вече става въпрос за „Кримски поток“ - тръбите ще минават през нов маршрут по дъното на Черно море, но отново ще стигнат до Варна, а оттам – до Гърция, изолирайки обаче досегашните участници в проекта Сърбия, Унгария и Австрия.

Според източници на EurActiv обаче Ципрас и Путин няма да засегнат толкова дълбоко енергийните теми, а Атина дори се готви да замрази работата по "Посейдон" след началото на работата по TAP. 

Междувременно ТАСС съобщи още, че с решение на Съвета на директорите на „Газпром“ компанията ще продаде на своята дъщерна компания South Stream Transpoirt технико-икономическата документация на „Южен поток“. Стойността на пакета от документи е 119,3 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Лавров само си губи времето в безплодни преговори с Брюксел...да се разберат там с Обамов .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още