IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лейбъристите ще организират референдум за Brexit до юни, ако спечелят изборите

Джереми Корбин отказа да посочи категорично, че ще подкрепи оставане в ЕС

14:39 | 22.09.19 г. 1
<p>
	Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин. Снимка: Ройтерс

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия във Великобритания Джереми Корбин заяви, че партията му ще организира втори референдум за Brexit до юни, ако спечели мнозинство на парламентарните избори тази година, съобщава Bloomberg.

Той обаче неколкократно отказа да посочи категорично, че ще подкрепи оставане в Европейския съюз при втори референдум за членството на Великобритания.

В интервю за ВВС в неделя Корбин заяви, че ако дойде на власт, партията му ще се стреми да договори „правдоподобен“ вариант за напускане, след което ще го противопостави на възможност за „оставане и да се надяваме за реформиране“ на ЕС.

В навечерието на годишната конференция на Лейбъристката партия в английския морски курорт Брайтън Корбин отново призова партията си да разбере, че макар много нейни членове да искат оставане в ЕС, има „значително мнозинство“, което подкрепя напускането. Затова и двата лагера трябва да имат избор, ако се стигне до втори референдум.

Запитан дали Лейбъристката партия ще работи за оставане в ЕС или за напускане със сделка, Корбин заяви, че ще организира специална конференция или среща, на която да се реши позицията на партията му.

„Аз ръководя партията, гордея се, че я ръководя, гордея се с демокрацията в нея и, разбира се, ще се съобразя с всяко решение, до което стигне партията“, каза Корбин, цитиран от Ройтерс.

Лидерът на лейбъристите заяви още, че приоритетът му е да гарантира, че няма да се стигне до Brexit без сделка, след като депутати от опозицията прокараха закон, който задължава премиера да поиска ново удължаване от ЕС, ако не бъде договорена сделка до 19 октомври.

Тази седмица Върховният съд във Великобритания трябва да реши дали премиерът Борис Джонсън е подвел кралицата за суспендирането на парламента. Неговият външен министър Доминик Рааб отново заяви, че правителството ще уважи „всяко решение на Върховния съд независимо дали то ще бъде оповестено утре или по-късно тази седмица“.

В отговор на въпрос дали правителството ще обмисли суспендиране на парламента за втори път като начин да се гарантира излизане от ЕС на 31 октомври Рааб заяви: „Нека изчакаме и да видим каква е първата присъда, след което ще разберем как ще се развиват нещата“.

Джереми Корбин заяви, че ще изпълни цял петгодишен мандат като премиер, ако партията му спечели парламентарните избори. „Ще отведа партията до парламентарните избори…, за да сложим край на строгите икономии, да предложим политики, които създават по-добър стандарт на живот и по-добри възможности за хората в цялата страна. Харесва ми да правя това“, каза Корбин.

Той потвърди, че старши съветникът му Андрю Фишър ще напусне партията и не опроверга слуховете, че е недоволен от „липсата на професионализъм, компетентност и човешко достойнство“, както и от „пороя от лъжи и извинения“ сред лидерите на Лейбъристката партия, отбелязва Bloomberg.

Кобрин настоя също, че е в добри отношения със заместника си Том Уотсън и че е бил в неведение за проваления опит за свалянето на Уотсън в петък вечер. Корбин се намесил, за да спре хода.

Консервативната партия води с 15 процентни пункта пред опозиционната Лейбъристка партия, показа огласено днес допитване преди възможни национални избори, целящи да се излезе от безизходицата около Brexit, предаде Ройтерс.

Консерваторите се ползват с подкрепата на 37 процента от анкетираните, а лейбъристите - на 22 процента, сочи допитването на социологическата компания Opinium за левоцентристкия Observer.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
pecito
преди 4 години
Този човека така и не разбра, че докато той е на чело на Лейбаристите, никога няма да спечелят избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още