Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Лекарство за остеопороза дава нова надежда за лечение на COVID

В Италия започва клинично изпитание дали Raloxifene ще се окаже решение в борбата с коронавируса

Лекарство за остеопороза дава нова надежда за лечение на COVID

Снимка: Архив Ройтерс

В Италия започват клинични изпитания на лекарство, даващо надежда за лечение на новия коронавирус, съобщават от Европейската комисия. Става въпрос за генеричното лекарство Raloxifene, регистрирано за лечение на остеопороза.

Проучванията върху лекарствения продукт са част от работата на финансирания от ЕС консорциум Exscalate4CoV, използвайки суперкомпютъра на общността. Брюксел отпусна 3 млн. евро по програма Хоризонт 2020 на консорциума за работата в търсене на лечение за коронавируса.

Още по темата
Първоначалните данни показват, че медикаментът има ефект при пациенти със средно тежки симптоми. Сега италианската Агенция по лекарствата AIFA е дала разрешение за клинично изпитание, което ще продължи 12 седмици.

В него ще участват 450 души, разделени в три групи. За седем дни те ще приемат препарата, регистриран за лечение на остеопороза.

От Dompé farmaceutici, координатор на проекта, предупреждават, че на този етап няма информация за ползите или вредите на лекарствения продукт при лечение на коронавирус, нито все още има уточнена доза.

Консорциумът Exscalate4CoV сканира над 400 хил. лекарствени компонента, които вече са регистрирани за лечение на заболявания, за реакция срещу коронавируса. На този етап са тествани 7 хил. молекули в лабораторни условия. Целта е да бъде намерен широкоразпространен и достъпен лекарствен продукт, който да помогне в борбата с COVID.

Освен Raloxifene консорциумът е установил още две лекарства, които дават надежда в тази насока.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
ЕС е напът да постигне компромис за по-рязко намаляване на СО2 до 2030 г.