IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летищата на Острова предупреждават, че в риск са до 20 хил. работни места

Базираните в Обединеното кралство авиокомпании British Airways, Virgin Atlantic и easyJet вече обявиха съкращения на близо 20 хил. работни места

14:53 | 24.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

До 20 000 работни места на летищата във Великобритания могат да бъдат изгубени, предупреждава индустриална група, която призовава правителството да направи повече за подпомагане на силно засегнатата от пандемията авиационна индустрия, предава Ройтерс.

Асоциацията на летищните оператори (AOA), която представлява повече от 50 летища, заяви, че броят на пасажерите се очаква да е значително по-малък. Анализите на организацията предполагат, че до 20 000 работни места са изложени на риск.

Правителството трябва да премахне карантинния режим и да предостави облекчения за бизнеса, да разшири схемата за задържане на работни места, да финансира директно секторния регулатор и да преустанови данъците за въздушни пътници, за да спаси работните места в сектора, призовава организацията.

„Данните показват, че ключов компонент от инфраструктурата на Обединеното кралство е на колене и не ползва облекчения заради настоящата криза", казва изпълнителният директор на AOA Карън Ди.

„Правителството трябва да признае огромната криза пред летищните общности на страната и да предприеме действия за подкрепа на авиацията във Великобритания и защита на поминъка“, допълва Ди.

Базираните в Обединеното кралство авиокомпании British Airways, Virgin Atlantic и easyJet вече обявиха съкращения на близо 20 хил. работни места. Най-голямото летище в страната Heathrow също изпълнява схема за доброволни споразумения за напускане.

Великобритания изисква 14-дневна карантина при пристигане в страната от чужбина, за която авиокомпаниите, летищата и хотелите заявиха, че възпира международните пътувания в момент, когато се надяваха на възстановяване. Правилото трябва да бъде преразгледано на 29 юни, три седмици след въвеждането му, и може да бъде заменено с „въздушни мостове“, което би позволило пътуването без ограничения между държави с ниска заболеваемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още