IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летищата във Варна и Бургас записват 17% ръст на обслужените пътници през август

Общо около 1,3 милиона пътници са преминали през двете морски аерогари през месеца

21:50 | 12.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Летище Варна</em></p>

Снимка: Летище Варна

Летищата във Варна и Бургас са посрещнали общо около 1,3 милиона пътници през август, което е ръст със 17,2% на годишна база, сочи съобщение на сайта на германския летищен оператор Fraport AG.

Fraport държи 60% от дружеството концесионер на двете морски летища "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД.

Германската компания отчита смесени резултати от други летища, които обслужва.

Близо 6 милиона пътници са преминали през август през летището във Франкфурт, което е спад с 5 на сто спрямо същия месец на миналата година.

Геополитическата ситуация е продължила да оказва негативно влияние върху пътническия поток през август, пише в съобщението. По-малкото резервации са довели до намаляване на пътническия трафик, особено до туристически дестинации в Египет, Тунис и Турция. Това понижение не е било компенсирано от силното увеличаване на пътуващите до Балеарските и Канарските острови, които са скочили съответно с близо 10 на сто и с 30 на сто.

Силен спад се наблюдава при трафика през летището в Анталия в Турция и през летище "Пулково" в Санкт Петербург - съответно до 2,8 млн. пътници (спад от 38,8%) и до около 1,6 мн. пътници (понижение от 8 на сто). 

Пътниците, преминали през летището в Хановер, са намалели с 6,9 на сто до 549 хил.

Летището в Любляна е обслужило над 165 хил. пасажери през месеца, което е спад от 8,1% на годишна база.  

За разлика от тези понижения, силно увеличаване на пътниците отчита аерогарата в Сиан, Централен Китай - с 10,9 на сто до малко под 3,5 милиона пътници, а пътниците, обслужени на летището в Лима в Перу са били с 9,6 на сто повече спрямо август миналата година, или близо 1,8 милиона.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още