IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на ЕС договориха обща политика по отбраната и сигурността

Планира се създаването на Постоянно структурирано сътрудничество, а Европейският фонд за отбрана също бе одобрен

21:57 | 22.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лидерите на страните членки на Европейския съюз договориха по-силно сътрудничество в борбата с тероризма и в сферата на отбраната, стана ясно след първата сесия от срещата на високо равнище на Европейския съвет днес.

Заключенията от сесията са разделени на две части – вътрешна сигурност и борба с тероризма и външна сигурност и отбрана. От първата част става ясно, че лидерите на ЕС са решени да наложат по-силен натиск върху дигиталната индустрия, най-вече социалните медии, за да положат повече усилия в борбата с предизвикателствата на тероризма. Лидерите искат от индустрията „нови технологии и инструменти, които да подобрят автоматичното засичане и премахване на съдържание, което призовава за терористична дейност“. Европейският съвет изразява готовност да приеме нужното законодателство, за да реши този проблем.

По-важното решение обаче се вижда от втората част на заключенията – лидерите на ЕС са постигнали споразумение за нуждата от установяване на Постоянно структурирано сътрудничество (Permanent Structured Cooperation, или PESCO) в съответствие с разпоредбите на Лисабонския договор. В отделно прессъобщение председателят на Съвета Доналд Туск заявява, че: „Това е историческа стъпка, тъй като подобно сътрудничество ще позволи на ЕС да се придвижи към по-дълбока интеграция в отбраната“.

Според заключенията през следващите три месеца се очаква лидерите на ЕС да договорят общ списък от критерии и задължения, както и график и конкретни механизми за оценка. Работата трябва да съответства на националните планове за отбрана на страните членки, както и със задълженията към НАТО и ООН. „Конкретни проекти и инициативи за сътрудничество ще бъдат идентифицирани в подкрепа на общите цели, ангажименти и критерии на PESCO”, се казва още в документа.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Лисабонският договор предоставя на ЕС всички нужни инструменти за постигането на по-тясно сътрудничество в отбраната, предава euractiv. „Придвижихме напред програмата“, каза Юнкер, наричайки PESCO “спящата принцеса на Лисабонския договор“. „Принцесата сега се събужда, тъй като през последните месеци придвижихме напред всички предложения, свързани с отбраната на Европа“.

От заключенията се вижда още, че Европейският съвет е одобрил предложението на ЕК за създаването на Европейски фонд за отбрана, чиято цел е подобряване ефективността на разходите за отбрана. В документа се казва, че „целта е да се осигурят възможности, да се гарантира конкурентна, иновативна и балансирана база за европейската отбранителна индустрия в ЕС, включително чрез трансгранично сътрудничество и участие на малките и средни предприятия“.

Юнкер приветства договорката за създаване на фона, тъй като „в Европа има 178 вида оръжейни системи, докато в САЩ те са 30. Има 17 вида танкове в Европа, а в САЩ само един. Харчим наполовина, а ефективността е 15%“, а 80% от проучванията и 90% от поръчките все още се правят на национална база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Vesko94
преди 6 години
Европейски съвет и законодателство? Май нещо сте се объркали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 6 години
прави впечатление, наш ББ дръпнал стола назад за да си опъне морните крачета, свалил сакото и запретнал ръкавите :))) ... кърти мифффки баце :))) все едно наглежда/строи магистрала ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още