Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Лидерите на ЕС възприеха идеята за укрепване на външните граници на общността

Одобрена е идеята за създаването на нова Европейска гранична служба

Предложението на Европейската комисия за засилване на външните граници е било възприето от европейските лидери и идеята ще бъде "бързо разгледана", съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск в пресконференция след заседанието в Брюксел.

От неговите думи стана ясно, че е одобрена и идеята за създаването на нова Европейска гранична служба, която в случай на нужда да помага за укрепване на контрола по външните граници на общността. Очакванията бяха за ожесточени дебати по темата, след като някои от държавите в ЕС не подкрепиха предложението на ЕК с мотива, че това ограничава националния суверенитет на страните. 

Идеята за нова служба обаче беше веднага подкрепена от Франция и Германия, а от думите на Туск по време на срещата става ясно, че всички лидери са се обединили около опазването на Шенгенското пространство. 

В първия ден от заседанието на Европейския съвет лидерите на ЕС дискутираха основно бежанския натиск. Доналд Туск коментира, че са били обсъдени още и възникнали проблеми около т.нар. "горещи точки" - разпределителните центрове за бежанците, както и релокацията на пристигащите и връщането на мигранти, които не идват от страни с военен конфликт.

"Преди всичко, ние не успяваме да защитим нашите външни граници. Затова лидерите решиха да ускорят работата по тези въпроси", посочи Туск.

От седмици големи критики по отношение на граничния контрол и регистрирането на бежанци получава Гърция. Дори се стигна до коментари, че страната няма място в Шенген

Преди началото на Съвета премиерът Алексис Ципрас обаче беше категоричен, че страната му е изпълнила всичките си задължения и по опазването на границите, и по отношение на "горещите точки". Той съобщи още, че Атина е готова да задълбочи отношенията си с Турция в опит да бъде ограничен бежанския поток, но без да уточни какво означава това по-тясно сътрудничество.

Доналд Туск коментира, че по време на Европейския съвет колегите на Ципрас са приветствали решението на Гърция да работи с Frontex по отношение на укрепване на граничния си контрол. "Това е още една индикация, че се движим в правилната посока що се отнася до защитата на външните ни граници", каза още председателят на Европейския съвет.

Малко по-късно днес ръководителите на държавите от ЕС ще се съберат отново. В дневния ред на последното за годината заседание са предвидени теми, сред които развитието на Енергийния съюз, разширението на "Северен поток", както и възможността Великобритания да напусне ЕС.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 27 ноември