IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерът на Каталуния обвини ЕС, че пренебрегва референдума за независимост

Карлес Пучдемон призовава Брюксел да се намеси, ако каталунците изберат независимост

08:18 | 28.09.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карлес Пучдемон.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Карлес Пучдемон. Снимка: Ройтерс

Лидерът на каталунското регионално правителство Карлес Пучдемон обвини Европейския съюз (ЕС), че е "обърнал гръб" на Каталуния в конфликта й с централното правителство в Мадрид по повод оспорвания референдум за независимост в неделя, предава Асошиейтед прес (АП).

"Те са много смели, когато говорят за други държави, където нямат компетенции, но къде са, когато ние гражданите се нуждаем от тях?", попита Пучдемон по адрес на представителите на ЕС. "Дали решението на Европа е да обърне гръб на каталунците?", допълва той.

Пучдемон заяви пред АП, че смята да превърне въпроса за независимостта на Каталуния в европейска тема, съобщава БТА.

"Ако победи отговорът "да", аз ще призова европейската общност да се намеси, защото ние ще имаме право да бъдем чути - нещо, което не се случва до момента, защото Европейската комисия (ЕК) винаги е била глуха за Каталуния", заявява 45-годишният сепаратистки лидер.

Нито една държава, във или извън ЕС, не е обявила открита подкрепа за референдума на 1 октомври, който испанското консервативно правителство смята за незаконен, отбелязва АП. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че каталунците ще постъпят глупаво, ако се отцепят от Испания.

"Който не иска да чуе нашия глас, трябва да отиде на политически отоларинголог", казва Пучдемон.

По думите му ако председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер не може да разбере решимостта на Каталуния, "тогава това е защото европейският проект е в лоши ръце".

Испанският Конституционен съд постанови по-рано, че само централните власти могат да свикват подобен референдум и че всички испански граждани трябва да гласуват по въпроси на суверенитета. Затова съдът отмени референдума.

Регионалното правителство до момента игнорира решенията на съда и се зарече да проведе гласуването. Представители на изпълнителната и законодателната власт са разследвани, а в Каталуния е засилено полицейското присъствие с наближаването на деня на референдума, отбелязва АП.

Мадрид предприе безпрецедентна кампания, за да спре гласуването, включително изземване на бюлетини, премахване на агитационни материали и заповед училищата да бъдат запечатани, за да не бъдат използвани за избирателни секции.

Пучдемон казва, че според него усилията за забрана на референдума всъщност увеличават подкрепата за вота по начин, който европейските институции няма да могат да пренебрегнат.
"Днес сме по-близо до масово участие на референдума, отколкото бяхме преди един месец", допълва каталунският лидер.

"Наблюдавайки обстановката, някой може да си помисли, че ние складираме оръжия за масово унищожение, ядрен арсенал или наркотици", коментира той. "А всъщност, ние просто се опитваме да проведем референдум" казва още той.

По думите му хора, които са били безразлични към референдума или против него, сега гледат на "ограничаването на свободите като на обида към техните демократични убеждения".

Регионалните лидери в Каталуния обявиха, че при победа на отговора "да", ще обявят независимост два дни след референдума, независимо от избирателната активност. Но Пучдемон призна, че за представителност на референдума е необходима висока избирателна активност.

Той отказа да посочи какъв процент от 5,5-те милиона каталунски избиратели трябва да гласуват, за да бъде валидно допитването, но цитира данните за предишни референдуми в Испания, включително този за Европейската конституция, при който активността бе 42 на сто.

"Никой не повдигна въпрос за активността на избирателите, за да обяви за легитимни резултатите, така че се надявам това да се отнася и за този случай", казва Карлес Пучдемон. 

Каталуния е един от 17-те автономни района на Испания. Столица на провинцията е динамичният средиземноморски пристанищен град Барселона, който е популярна туристическа дестинация, посочва АП.

С население от 7,5 милиона жители, собствени културни и езикови традиции, Каталуния генерира една пета от 1,1-трилионната икономика на Испания.

Мнозинството каталунци подкрепят произвеждането на референдума, но отдавна са почти поравно разделени по въпроса за независимостта.

Сепаратистките настроения достигнаха своя връх в разгара на финансовата криза през 2008 г., когато много каталунци смятаха, че биха се справили с нея по-добре, ако бяха самостоятелна държава. С укрепването на националните и регионалните икономики подкрепата за отделяне от Испания започна да намалява, отбелязва АП.

Първият опит на региона да организира необвързващ референдум през 2014 г. бе блокиран от Конституционния съд на Испания. Каталунското правителството организира тогава неофициално допитване. Около 2,3 милиона каталунци - по-малко от половината от имащите право на глас, подкрепиха независимостта с 80 процента, припомня агенцията.   

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още