IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Льо Мер: Еврозоната не е достатъчно подготвена да се изправи пред нова криза

Според френския финансов министър няма риск от разпространение на бюджетната криза в Италия

13:01 | 28.10.18 г. 2
<p>
	Френският финансов министър Брюно льо Мер.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският финансов министър Брюно льо Мер. Снимка: Ройтерс

Няма риск от разпространение в Европейския съюз на бюджетната криза в Италия, но еврозоната не е достатъчно подготвена да се справи с нови икономически кризи, заяви френският финансов министър Брюно льо Мер в интервю за ежедневника Le Parisien.

По-рано тази седмица Европейската комисия отхвърли проектобюджета на Италия за 2019 г. заради нарушаване на правилата на съюза за държавните разходи и поиска от Рим да представи нов до три седмици, като в противен случай е заплашен от дисциплинарни действия.

„Не виждаме риск от разпространение в Европа. Европейската комисия подаде ръка на Италия, надявам се, че тя ще я поеме“, посочи Льо Мер, цитиран от Ройтерс.

„Но достатъчно подготвена ли е еврозоната да се изправи пред нова икономическа или финансова криза? Моят отговор е „не“. Съществува спешна необходимост да направим това, което предложихме на партньорите си, за да имаме стабилен банков съюз и инвестиционен бюджет на еврозоната“, допълни френският финансов министър.

Представители на еврозоната съобщиха, че безпрецедентният спор между Рим и Брюксел сигурно ще забави процеса на реформи и вероятно ще го разводни.

Льо Мер каза още, че френските банки с клонове в Италия са предоставили корпоративни и потребителски кредити на обща стойност 280 млрд. евро (319 млрд. долара).

„Сумата е управляема, но значителна“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
Еврозоната няма да оцелее следващата криза, тя не просто е неподговена. Крахът на еврозоната е неибежен съвсем скоро, но първо ще видим крах на банковата система на еврозоната начело с Deutche Bank и Commerzbank. Тези и двете са с единия крак в гроба, а активите им са по-големи от целия БВП на Германия. Скоро ще стане ясно, че германската царица на еврозоната е гола като пушка и Германия е следващата Гърция. И тогава ще стане много интересно ще има ли спасителен план за Германия и кой ще го плаща него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
2008 също не беше подготвена , заради което се стигна до тук . Може и да си признаете грешката , че не трябваше да отлагате неизбежното , но това вече няма значение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още