Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Льо Мер: Решението на германския съд за ЕЦБ не е елемент на стабилност

Действията на ЕЦБ отговарят на мандата ѝ, заяви управителят на Banque de France Франсоа Вилроа дьо Гало

Льо Мер: Решението на германския съд за ЕЦБ не е  елемент на стабилност

Снимка: PA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Решението на германския Конституционен съд да отправи ултиматум към Европейската централна банка (ЕЦБ), за да оправдае изкупуванията на дългови книжа, не е елемент на стабилност, заяви френският министър на финансите Брюно Льо Мер.

Решението на Конституционния съд в Карлсруе не е елемент на стабилност, коментира днес Льо Мер, цитиран от AFP. Той припомни, че европейските договори гарантират независимостта на ЕЦБ. Банката взема решенията си напълно независимо и тя решава как ще изпълнява мандата си под контрола на Европейската сметна палата, която следи за спазването на европейските договори, подчерта Льо Мер.

Още по темата

Управителят на Banque de France Франсоа Вилроа дьо Гало също реагира на решението на германския съд. Той подчерта, че действията на ЕЦБ отговарят на мандата й и че банката е решена да го изпълнява.

Конституционният съд на Германия постанови във вторник, че програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации за милиарди евро отчасти нарушава германското законодателство.   Потвърждаваме върховенството на общностното право и факта, че решенията на Съда на ЕС са задължителни за всички национални съдилища, каза говорителят.

Съдът на ЕС отказа коментар.

Според германския конституционен съд изкупуването на облигации на страните от еврозоната от ЕЦБ, което се извършва от 2015 г. с цел стимулиране на европейската икономика, противоречи на германския основен закон, тъй като при проверката на съразмерността на решението на ЕЦБ не са участвали правителството и парламентът на Германия. Същевременно няма нарушение на забраната за държавно финансиране.   Освен това Федералният конституционен съд обяви решение на Европейския съд от декември 2018 г. за програмата за покупка на ЕЦБ за произволно и следователно необвързващо за Федералния конституционен съд. Европейският съд одобри програмата на ЕЦБ във всички отношения. Това предварително решение от Люксембург е „абсолютно неразбираемо", се казва в решението на германските конституционни съдии.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

4
 
1
 
6
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ха-ха. Германците започнаха да се оливат. Ние какво прави Европейски съюз или Трети райх? Ако продължават така, скоро при някое извънаредно събитие отношението към тах може да стане същото каквото е сега към китайците.
Много е важно, когато си силен да не злоупотребяваш със силата си, защото това няма да е вечно и тогава всеки ще се нахвърли върху теб.
1
 
3
 
5
khao до: Ironhorse
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Това решение на Германския конституционен съд, практически обявяваа, че Германия се отказва от глобализма и си връща национален суверенитет.
---
остави грандиозните изводи, кажи химна ще върне ли ??? ... оня стария, сещаш се !
2
 
3
 
4
abdul до: Ironhorse
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Короната на наритването ще е ноември месец.
Сорос ще се гътне около тоя период.
2
 
3
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Тоя льомер да не клати стабилността и да си носи маската.
5
 
7
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Лентяите в ЕЗ си мислеха, че ще томат Герматия през ЕЦБ.
Ма основния кредитор на ЕЦБ е Бундесбанк.
В Брюксел бюрократите са втрещени.
Това решение на Германския конституционен съд, практически обявяваа, че Германия се отказва от глобализма и си връща национален суверенитет.
Всъщност казаха Съдът на ЕС може да съди до там, докъдето ние му разрешим.
Глобалистите са в амок

Още от Европа
Най-богатият британец и фен на Brexit се мести в Монако