IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Льо Пен триумфира във Франция

Крайнодясната партия Национален фронт печели до 30,8% на първия тур на местните избори във Франция

23:33 | 06.12.15 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марин Льо Пен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марин Льо Пен. Снимка: Ройтерс

В първия тур на местните избори във Франция крайнодясната партия Национален фронт (FN) регистрира ясна победа. Три седмици след атентатите от Париж партията на Марин Льо Пен получава в първия тур 29,5 до 30,8 процента от гласовете. Това би било най-добрият ѝ резултат в историята на регионалните избори, предава Ройтерс.

„Национален фронт“ води в поне шест от 13 региона при първия тур на регионалните избори във Франция. Льо Пен и племенницата й Марион Марешал-Льо Пен печелят над 40% от гласовете в северните и югоизточните райони на страната.

„Предварителните данни от резултатите от изборите сочат, че „Национален фронт“ е без съмнение водещата партия във Франция“, заяви Льо Пен. 

На второ място е ръководения от републиканците на бившия президент Никола Саркози граждански съюз  „Републиканци“ с около 27%. Управляващите социалисти на президента Франсоа Оланд в коалиция с една лява партия имат между 23 до 24 на сто. На втория тур идната неделя, 13 декември, те могат да се надяват на подкрепа от Зелените и радикалната Левица, които заедно имат около 10 на сто. 

Същевременно Ройтерс съобщи, че бившият френски президент Никола Саркози е изключил съюзяване със Социалистическата партия на Франсоа Оланд с цел запазване на „Национален фронт“ извън регионалните съвети.

Ако бъдат потвърдени от официалните данни, резултатите ще дадат силен тласък на Льо Пен, която се надява антиимигрантската й и антиевропейска партия да спечели първия тур.

След терористичните актове политическите партии обявиха временно преустановяване на предизборната си агитация, но по-късно я подновиха с водещ акцент върху въпросите, свързани със сигурността и мигрантите.

Право на глас имат 44,6 милиона френски граждани, но традиционно избирателната активност на местните избори е ниска – към изборните секции се стичат около половината избиратели. По време на изборите французите ще избират членове на регионалните съвети на страната. В момента във Франция има 27 региона, от които пет са в задморските територии на страната.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 14 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Не е вярно, че е късно за Франция, както и за която и да е държава. Франция няма да бъде ислямизирана напълно (както Испания и Португалия през Средновековието). Сигурен съм, че Националния Фронт ще организира повторение на "Голямата Екскурзия" и ще върне голяма част от арабите обратно в Африка, всъщност това е единствения възможен мирен изход. Ако това не бъде направено гражданската война ще бъде неизбежна и тогава победителят в нея ще унищожи напълно победения включително чрез нов геноцид. Сигурен съм, че останалите Европейци, както САЩ и Канада няма да позволят Франция да бъде изтрита от картата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 5
osoitza
преди 8 години
Това е обратната страна на махалото. Но нищо няма да се промени. Дори още утре да спрат емирграцията във Франция за едни 20-30 г. Арабите ще са достатъчно много не само във Франция. За това ще има изостряне на двата лагера. Всъщност крайнта цел е Европа да заприлича на близкия изток. Процеса се дирижира от щатите. Много граждански войни, нестаблни марионетни държавици и т.н. Днес е много опасно да се води война между големите щото току виж стане ядрена патаклама и тогава ще изгорят всички, но гражданските войни може. Китай са достатъчно големи за да заместят европа като пазар и производител. Никой не може да извирта щатите от зцентрална и западна Европа, те все още имат дестки хиляди (май даже стотици) войници в Германия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 12
studioaa
преди 8 години
Това е резултата от безумната политика на генерал Шарл Дьо Гол, който бяга в Лондон по време на нацистката окупация. След войната генерал Дьо Гол освен, че унищожава френската колониална империя и дава независимост на Алжир и няколко други страни в Африка той довежда милиони араби от там, за да помогнат за въстановяването на Франция, опустошена от Хитлер. Това дава началото на огромна имиграция в рамките на най-малко 10 милиона души от Арабия във Франция от 1945 до днес. Американските войни нямат нищо общо с този проблем!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 30 rate down comment 2
Jorkata
преди 8 години
Тази ситуация ще почне да е често срещано явление в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Идва времето на популизма в европа. Може би така и трябва.Време е нещата да станат "политически".Не може съдебна реформа, не може решенията за бежанците, не може решенията за финансите и парите да се отлагат, за да не се "политизират".Ако политиката не е волята на хората, според която да се взимат важните решения, то кой ги взима?! За каква демокрация става въпрос ако най-важните решения "не трябва да се политизират" по време на избори?!Ами да. Очевидно е, че популистки формации ще вземат властта. В среда, в която никой не "политизира", все се намира някой който да политизира - идва времето на популистките партии БЕЗ полит-коректност.Жалко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 10
michaelis12
преди 8 години
В тея е надеждата, хората които са пратили на гилотината буржоата и от които е започнал ренесанса.... Ако сега успеят да изгонят американците и джадаите, цена нема да имат ..... Vive la France !! ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 14
power grid
преди 8 години
Това е една много добра новина.Сега трябва да се изрита бабичката от Германия.После съюз с Русия и изритване на САЩ от Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 16
power grid
преди 8 години
Това е една много добра новина.Сега трябва да се изрита бабичката от Германия.После съюз с Русия и изритване на САЩ от Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 7
abdul
преди 8 години
Това е резултат от провалът на Американската политика в близкия изток, защото САЩ бяха поели и външната военна политика на ЕС, видно от многото изтекли в медиите разговори включително:"Nuland: OK. He's now gotten both Serry and [UN Secretary General] Ban Ki-moon to agree that Serry could come in Monday or Tuesday. So that would be great, I think, to help glue this thing and to have the UN help glue it and, you know, *** the EU."***.bbc.com/news/world-europe-26079957
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Трябва пълен отпор на лигавите хомо... ***.от-и от ЕС/ЕК дето си фантазират, че е възможно интегрирането на мюсюлманите.Сега остава и немските политици да си послужат заслуженото за лъжата, лицемерието и простотията си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още