Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Липсата на достатъчна ангажираност на ЕС относно климата повдига редица въпроси

Франс Тимерманс призна, че „Механизмът за справедлив преход“ е само началото и е необходимо ангажиране на частни инвестиции

Липсата на достатъчна ангажираност на ЕС относно климата повдига редица въпроси

Франс Тимерманс. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) най-накрая успя да вдигне летвата по отношение на плановете за постигане на климатичен неутралитет до средата на века във вторник (14 януари), но съмненията относно ефективността на начинанието и размера на инвестициите вече нарастват и придобиват по-широк мащаб, пише Euractiv.

По време на първата пленарна среща за годината на Европейския парламент (ЕП) първият заместник-председател на ЕК и своеобразен климатичен „пастир“ Франс Тимерманс представи т.нар. Механизъм за справедлив преход като „гаранция за солидарност и справедливост“, с която да се помогне на Европа да стане зелена. 

Още по темата

Холандецът заяви, че предложението е насочени към въглищните компании, производителите на торф и работниците в петролната и шистовата индустрия.

Европейските дипломати вече изразиха своите притеснения, че предложението реално ще сложи край на въгледобивната промишленост и на онези енергийни компании, които изгарят въглища за производство на електроенергия.

Според новото предложение регионите и индустриите, които интензивно отделят въглеродни емисии, ще могат да кандидатстват за финансова помощ, отваряйки вратата за производителите на стомана и пластмаса за достъп до финансиране.

„Перспективата за по-чисто бъдеще може да изглежда добра за повечето, но пътят към нея може да бъде обезсърчителен“, споделя Тимерманс. Той също така призова Съвета на ЕС да отдели време за тези мерки и бързо да приеме решение за новия общ бюджет.

Представителят на Европейската народна партия (ЕНП) Зигфрид Муресан призова колегите си да постигнат споразумение относно Фонда през първата половина на годината, за да спомогнат за засилване на преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС.

Капка в морето

Фондът за справедлив преход е сърцето на по-широкия механизъм, който има за цел да мобилизира капитал на стойност 100 млрд. долара чрез безвъзмездни средства, частни инвестиции и подкрепа от страна на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Но обещаната от Фонда сума от 7,5 млрд. евро вече понесе критики за това, че е твърде малка, за да посрещне предстоящите предизвикателства.

Германският евродепутат Никлас Нийнас определи сумата от 100 млрд. евро като „фокус“ и сравни представителите на ЕК с „илюзионисти“, докато представителите на международното сдружение Friends of the Earth Europe посочиха, че сумата е твърде малка, за да съответства на мащаба на трансформацията.

В свое изявление профсъюзната група ETUC Confederal сподели, че предложеното финансиране за 10 години реално се равнява на реалната сума, която е необходима за всяка една година до края на прехода, за да бъде постигнат климатичен неутралитет.

В своята реч пред ЕП Тимерманс призна, че 100 млрд. евро са „само началото“, като настоя, че справедливото предложение ще помогне да бъде изпълнена цялата Зелена сделка.

Отвъд финансирането

Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис очерта по-широкия инвестиционен план на стойност 1 трлн. евро за устойчива Европа по време на пленарната сесия, но обясни, че планът е нещо повече от каса с пари.

Той се позова на скорошната актуализация на политиката на ЕИБ относно своето портфолио и приходите, генерирани от схемата за търговия с въглеродни емисии и представената устойчива инвестиционна таксономия.

Евродепутатът от движението „5 звезди“ Роза Д’Амато заяви, че приходите от схемата за търговия могат да бъдат насочени директно към механизма за преход.

Друг въпрос, който може да създаде дебат между политиците, е кой би отговарял на условията на Фонда.

Страните ще трябва да отговарят на определени икономически, социални и научни критерии, но някои политически фигури, особено такива от Централна и Източна Европа, заявиха, че само държавите, които са най-силно засегнати от прехода, трябва да имат правото да кандидатстват.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
3
 
1
преди 8 месеца
САМО КЛИМАТИЧНИ ?-СИ ????

"През ноември 2019-а година индустриалното производство в еврозоната нарасна плахо, в целия Европейски съюз се понижи слабо, докато в България отбеляза доста силен спад, заличавайки добрия отскок през октомври, показват данни на Евростат."

Още от Европа
Европа е напът да се превърне в най-големия играч на пазара на зелени облигации