Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Липсата на оптимизъм около пандемията тласна повечето борси в Европа към спадове

Книжата на въздушния превозвач Lufthansa поевтиняха с 3 на сто макар компанията да отчете по-малка от очакваната нетна загуба през четвъртото тримесечие на 2020 г.

Липсата на оптимизъм около пандемията тласна повечето борси в Европа към спадове

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Повечето европейски борсови индекси приключиха днешната сесия на червена територия, докато инвеститорите оцениха поредната порция корпоративни отчети и новините около коронавируса, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 отчете спад от 0,37% до 411,91 пункта.

Германският показател DAX се понижи с 0,17 на сто до 14 056,34 пункта.

Британският индекс FTSE изтри 0,37% от стойността си, смъквайки се до равнище от 6650,88 пункта.

Френският измерител CAC напредна с 0,01% до 5830,65 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на икономическите данни от Европа. През януари сезонно коригираната безработица в еврозоната достига ниво от 8,1% като остава без промяна спрямо декември 2020 г., става ясно от данни на Евростат. Равнището на безработица в ЕС е било 7,3% през януари 2021 г., отново без промяна спрямо декември и по-високо в сравнение с нивото на безработица от 6,6% през януари 2020 г.

Трейдърите обръщат внимание и на последните новини от коронавирусния фронт. Малко преди края на сесията стана ясно, че Италия е блокирала пратка с ваксини на Oxford/AstraZeneca срещу Covid-19, предназначена за Австралия. Това е първата такава интервенция, откакто ЕС въведе нови правила, които регулират доставките на ваксини извън блока, посочва изданието.

Рим е предотвратил износа на 250 хил. дози от ваксината. Италия е уведомила Брюксел за това в края на миналата седмица съгласно режима на ЕС за прозрачност на износа на ваксини. Комисията е имала правомощието да възрази срещу италианското решение и не го е направила, казват служители. 

Още по темата

Във фокуса на инвеститорите попадна и коментарът на Клаас Кнот, член на Управителния съвет на Европейската централна банка, според който ръстът на доходността по правителствените облигации е „положителна история“, тъй като тя отразява очакванията за подобряване на икономиката.

„Има причина да сме оптимисти за втората половина на годината, когато блокадите ще бъдат вдигнати“ въпреки несигурността за ваксинационния план и състоянието на бизнеса, каза Кнот по време на дискусия в четвъртък. „Това, което прави пазарът, е да оцени този оптимизъм“, коментира той.

Акциите на Merck Group поевтиняха с около процент, въпреки че по-рано днес компанията за фармацевтични, биотехнологични и специализирани химикали обяви, че е приключила 2020 г. със силен ръст на печалбата и нов рекорден оперативен резултат.

През 2020 г. Merck е увеличила приходите с 8,6% до 17,5 млрд. евро, като оперативната ѝ печалба нараства с 41 на сто до 3 млрд. евро.

Книжата на въздушния превозвач Lufthansa поевтиняха с 3 на сто макар компанията да отчете по-малка от очакваната нетна загуба през четвъртото тримесечие и прогнозира по-малка оперативна загуба през 2021 г. в сравнение с 2020 г.

Финансовият резултат на авиокомпанията преди лихви и данъци е загуба в размер на 1,29 млрд. евро, което също е по-малко от очакваното.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Опасенията от Wall Street се пренесоха и на европейските борси