IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на правителство в Белгия е обезпокоително за МВФ

Фондът понижи прогнозата си за икономически ръст в страната, която вече 10 месеца няма правителство

21:20 | 04.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Липсата на правителство в Белгия е обезпокоително за МВФ

Белгийската икономика се възстановява, но липсата на правителство в страната, която е в политическа криза от близо 10 месеца, бави важните икономически реформи и засилва нейната уязвимост, посочи еждународният валутен фонд (МВФ), цитиран от АФП.

В доклада си за Белгия МВФ прогнозира растеж на брутния вътрешен продукт от 1,7 процента тази година, след 2 процента повишение, отчетено през миналата година.

През декември институцията прогнозираше същия растеж за 2011 година. За 2012 година МВФ предвижда растеж от 1,9 на сто.

Белгийската икономика се възстановява от финансовата криза и от световната рецесия. Икономическата активност е нараснала повече от предвижданото през 2010 година, равнището на безработица се е стабилизирало, а има и напредък в преструктурирането на банките, подчерта МВФ.

Институцията определя като окуражаващ факта, че белгийският дефицит се е свил от 6 процента през 2009 година на 4,6 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП).

Липсата обаче на ново федерално правителство забавя отговора на важните дългосрочни предизвикателства, посочва МВФ.

Икономистите от МВФ прогнозират мрачно бъдеще и за американските данъкоплатци, които ще трябва да плащат много по-големи данъци при по-слабо социално осигуряване.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още