IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Литва ще подаде заявка за членство в еврозоната през пролетта

Изпълняваме маастрихтските критерии, ще подготвим бюджета за 2014 г. при спазване на финансова дисциплина, заяви литовският премиер

10:10 | 18.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Литва ще подаде заявка за членство в еврозоната през пролетта

През пролетта на 2014 г. Литва ще подаде до Европейската комисия заявка за членство в еврозоната, е заявил в интервю за литовската радиостанция Ziniu radijas премиерът на републиката Алгирдас Буткевичюс, цитиран от Интерфакс.

Буткевичюс не смята, че плановете за включването на страната в еврозоната могат да претърпят провал. „Това не може да се случи, към днешна дата Литва изпълнява всички маастрихтски критерии. В продължение вече на два месеца страната е в дефлация. А бюджетът за следващата година ще структурираме при спазване на финансовата дисциплина“, е казал той.

Литва иска да стане член на еврозоната през 2015 г. Тя ще бъде последната от бившите съветски прибалтийски републики, която ще смени националната си валута с общата европейска.

Заради прекалено високата инфлация страната не успя да стане член на еврозоната през 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още