IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любимецът на народа Маркус Зьодер се призна за победен

Баварският лидер пожела успех на Армин Лашет в изборната кампания в Германия

16:51 | 20.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Маркус Зьодер. <em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Маркус Зьодер. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Пред лидера на Християндемократическия съюз (ХДС) Армин Лашет вече няма пречки за кандидатурата за канцлер на Германия, след като основният му опонент в консервативния блок Маркус Зьодер се призна за победен.

Това окончателно слага край на препирните между двамата, заплашили да навредят необратимо на най-голямата политическа сила в страната.

„Заровете паднаха. Армин Лашет ще е кандидатът за канцлер“ на консервативния блок, заяви Зьодер в Мюнхен. Той също така посочи, че се е обадил на своя опонент и му е честитил, съобщава Bloomberg.

„Предложих му пълната подкрепа на Християнсоциалния съюз (ХСС) за тази извънредно трудна изборна кампания. Ще го подкрепим с цялата си сила, без никакво колебание“, категоричен бе Зьодер, давайки сигнал за силата на съюза.

Лашет стана фаворит за кандидат-канцлер на консерваторите, след като успешно отблъсна оспорването на лидерството му от Зьодер. Баварецът се осмели да хвърли ръкавицата, тъй като самият той се радва на силно обществено одобрение, като според скорошно проучване той успява да задмине дори и настоящият канцлер Ангела Меркел.

Това обаче изглежда не успя да трогне ръководството на ХДС, което във вторник сутринта категорично застана зад Лашет с вот в негова подкрепа. Като част от консервативния алианс Зьодер неведнъж е влизал в пререкания с ХДС, противопоставяйки се на някои от политиките на Меркел. Това му донесе почитатели у дома, но продължава да му липсва опит на международната сцена.

С Лашет консерваторите със сигурност рискуват, тъй като той може да не успее да мобилизира десните избиратели в своя подкрепа на предстоящия парламентарен вот през септември. Решението на ХДС я поставя в оспорвана надпревара с партията на Зелените, които се оформят като втора политическа сила, изтласквайки социалдемократите.

Според последни проучвания алиансът ХДС/ХСС е напът да запише най-лошия си резултат на федерални избори и може да се окаже на ръба да запази от Зелените титлата на най-голяма политическа сила.

„Всички знаят какъв е залогът“, коментира Лашет в Берлин. „Говорим за определящо дневния ред решение за Германия“, каза още той.

ХДС и ХСС „ще поведат тази страна към бъдещето и Маркус Зьодер ще играе централна роля в това“, каза Лашет, който обеща да продължи да се консултира с него при взимане на решения.

Но самият факт, че водещата партия в страната изпадна в лидерски хаос само пет месеца преди новите избори, показва разделението за това как да бъде разпределено наследството на отиващата си Меркел, която управлява 16 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още