IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Люксембург поиска Унгария да бъде изгонена от ЕС

Нито един брюкселски бюрократ не може да ни лиши от правото да решаваме кого да пуснем в страната, отговори Будапеща

16:20 | 13.09.16 г. 5
<p>
	Жан Аселборн. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Жан Аселборн. Снимка: архив Ройтерс

Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн поиска изключването на Унгария от Европейския съюз (ЕС), съобщава германското издание Die Welt. Причината е, че страната не уважава основни ценности на общността.

"Не можем да приемем, когато основни ценности на ЕС са сериозно нарушавани", категоричен е Аселборн.

Според него след изграждането на стена срещу бежанците, нарушаването на свободата на словото, както и пренебрегването на принципите за независимостта на съдебната система Унгария трябва временно или за постоянно да бъде изключена от ЕС.

Стената срещу бежанците е опасна и Унгария е само на крачка да позволи стрелба срещу опитващите се да влязат в страната, убеден е Аселборн.

Изказването на външния министър на Люксембург идва само броени дни преди срещата на върха на ЕС в Братислава. На нея лидерите на 27-те държави, без Великобритания, ще обсъдят бъдещето на общността след Brexit, бежанската криза и други актуални проблеми на Съюза.

Аселборн е категоричен, че ЕС не може да толерира поведението на Унгария. Изключването на страната от Съюза е единственият начин да докажем, че солидарността и ценностите в ЕС се спазват, допълни той.

Според него ако Унгария сега кандидатства за членство в ЕС, не би била приета.

Външният министър на Унгария Петер Сиярто коментира в отговор, че Аселборн е "класически нихилист", който непрекъснато работи за разрушаване на безопасността и културата в Европа, допълва РИА Новости.

Унгарците имат право да решат кого да пускат в страната си и кого не, категоричен е Сиярто. "Нито един брюкселски бюрократ, било то министър на външните работи на Люксембург, не може да ни лиши от това право", обясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Проблемът с бежанците нямаше да е толкова сложен, ако политиците не спекулираха с него, преследвайки конюнктурни цели. Трябва да се изчисти терминологията. Всеки може да претендира, че е бежанец, но такъв статут може да бъде даден само от приемащата държава и нейните институции след необходимата проверка на фактите. Затова, моля, който иска гостоприемство - да заповяда на ГКПП и да приготви документите си. Останалите - които преминават нелегално границата, нарушавайки нейната неприкосновеност - са нарушители и срещу тях трябва да се прилага цялата тежест на закона, включително съразмерна сила за отблъскването им!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"Унгарците имат право да решат кого да пускат в страната си и кого не ! "Това трябва да важи за всяка уважаваща себе си нация !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Toranaga
преди 7 години
A нещо за Ж.К. Юнкер да споменаха? Лицемера, който говори за справедливи данъци в ЕО, а зад гърба на колегите си, дава "привилегеровани" ставки на големите компании???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още