IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Люксембург се превръща в топ мястото за британските инвестиционни мениджъри след Brexit

Броят на хората, които работят в инвестиционната индустрия на Люксембург, е нараснал с 10% през миналата година

13:58 | 02.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Броят на хората, които работят в инвестиционната индустрия на Люксембург, е нараснал с 10% през миналата година. Тенденцията се случва в резултат на това, че британските инвестиционни мениджъри задействаха плановете си за извънредни ситуации, свързани с Brexit, и стартираха операции във Великото херцогство, коментира Financial Times.

Инвестицинните мениджъри във Великобритания пренасочиха фокуса си върху усилията в подготовка за твърд Brexit, но в същото време много от големите такива отдавна бяха взели допълнителни предпазни мерки, за да не останат изолирани от европейските клиенти, когато Великобритания напусне Европейския съюз през март следващата година.

„Миналата година беше много важна за планирането около Brexit, но голяма част от реалните действия започнаха през 2018 г. Можем да очакваме още повече подобни стъпки през тази година“, каза главният изпълнителен директор на Luxemborg for Finance - агенцията за развитие на финансовия център на Люксембург, Никола Макел.

Последният годишен доклад на Комисията за финансов надзор на Люксембург – CSSF – който беше публикуван през миналата седмица, показва, че през 2017 г. броят на хората, работещи за инвестиционни мениджъри, се е увеличил от 4 513 до 4 969 души.

От финансовия регулатор казват, че тези цифри се дължат както на факта, че инвестиционните компании наемат повече хора, така и на това, че нови компании от сектора се регистрират и започват дейност в Люксембург. 15 инвестиционни мениджъри са получили разрешителни през миналата година, докато петима са оттеглили регистрациите си. Така общият брой на инвестиционните мениджъри в страната вече достига 306.

Люксембург е в сериозна конкуренция с Дълбин – друг европейски инвестиционен център – за привличането на международни инвестиционни компании, които задействат плановете си за извънредни ситуации за след Brexit. Анализ на Financial Times от юни т.г. показа, че двете юрисдикции водят в битката за привличане на инвестиционни компании от Великобритания, докато други големи финансови центрове, като Париж, Франкфурт и Амстердам, остават далеч назад.

Инвестиционната компания M&G, която управлява активи на стойност 351 млрд. паунда, вече е основала корпоративна структура в Люксембург, в която ще работят 30 служители. Друга компания от сектора - Jupiter Asset Management, която управлява активи за 47 млрд. паунда – също е отворила офис в херцогството и набира персонал. Сред останалите финансови компании, които са обявили планове за стартиране на дейност в Люксембург, личат имената на Columbia Threadneedle, Janus Henderson, MFS и T Rowe Price.

През април Financial Times съощи, че назначенията на служители от инвестиционни мениджъри в Лондон са намалели наполовина от референдума за напускане на ЕС във Великобритания през 2016. В същото време има значителен ръст на обявите за работа в инвестиционни компании в Люксембург и Париж, показват данни от професионалната социална мрежа LinkedIn.

Никола Макел вече прогнозира, че може да се отворят до 3 000 нови работни места в секторите на банкирането, застраховането и управлението на активи в резултат на Brexit. Той отчита, че по последни данни на финансовия регулатор на Люксембург тази цифра изглежда напълно постижима.

По-голяма част от новите работни места са за служители на средните нива в йерархията, които включват рисков мениджмънт, отговаряне за спазване на изискванията и дейности по прехвърлянията – области, в които Люксембург се специализира.

Макел отчита, че всичко това е създало силна конкуренция за служители с определени умения и опит, което от своя страна води до увеличение на възнагражденията.

„Налице е война за служители, но все още успяваме да намираме хора за свободните позиции“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 8
serafima
преди 5 години
За това говорех. Не съжалявайте и се тюхкайте за Обединеното кралство след Брекзит. Такова поведение се насърчава от ЕК, защото иначе хората ще разберат, че политиката на ЕС не върви на добре и други държави ще решат да излизат. Където е текло, пак ще тече. Когато си силен и с вековни традиции, ще те търсят Обединеното кралство ще покаже как като се стъпи на нова база, става по-добре. Но това те го могат, не и други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още