Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Lloyds ще съкрати още 3 хил. души

Най-големият ипотечен кредитор във Великобритания отчита 2,6% годишен спад на печалбата преди данци през полугодието до 4,16 млрд. лири

Lloyds ще съкрати още 3 хил. души

Снимка: архив, Ройтерс

Lloyds Banking Group Plc ще съкрати още 3 хил. души и ще спести допълнителни 400 млн. лири (527 млн. долара) на година, след като най-големият ипотечен кредитор във Великобритания се опитва да предотврати влошаване на финансовите резултати заради Brexit, пише Bloomberg.

През първото полугодие печалбата преди данъци, без еднократните ефекти, намалява до 4,16 млрд. лири от 4,27 млрд. лири година по-рано. Това е спад от 2,6% на годишна база. Анкетираните от агенцията анализатори прогнозираха печалба преди данъчно облагане за 4,06 млрд. лири.

Потенциално икономическо забавяне в навечерието на вота на британците да напуснат Европейския съюз преди месец поставя под натиск главният изпълнителен директор Антонио Орга-Осорио да задълбочи съкращенията на разходите, за да стимулира финансовите резултати.

Още по темата

Намаляването на разходите ще спомогне за преодоляването на евентуално намаляване на търсенето на кредити и ще облекчи натиска върху маржа на печалбата, тъй като Английската централна банка обмисля понижение на основната лихва.

Досега Lloyds освободи 7 300 служители от 9 хил., които запланува да съкрати до 2017 г. През февруари компанията оповести, че няма да достигне целта за съотношението разходи/приходи от 45% до 2019 г., което е две години по-късно спрямо планираното, заради ниските лихви.

Нетният лихвен марж се покачва до 2,74% от 2,62% преди година.

От началото на годината акциите на Lloyds поевтиняват с близо 25%, като се сринаха по-сериозно след вота за Brexit. Несигурността относно Европа и назначаването на ново правителство хвърля съмнения около по-ранните планове на правителството да продаде оставащия си дял от 9,1% в Lloyds до края на март.

Цената на акциите остава под средната цена от 73,6 пенса, която Великобритания плати по време на предоставената в разгара на финансовата криза помощ в размер на 20,3 млрд. лири.

По статията работиха: Свилен Колев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
DAX поведе зелената вълна на европейските борси днес