IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон е готов на споразумение за статуквото на гражданите на ЕС след Brexit

Великобритания ще изпълни и задълженията си към европейския бюджет, каза финансовият министър

17:20 | 05.03.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лондон е готов без отлагане да сключи споразумение с Брюксел за запазване статуквото на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания, след Brexit. Това заяви днес пред Би Би Си британският министър на финансите Филип Хамънд, цитиран от ТАСС.

Искаме споразумение, което да бъде справедливо и за гражданите на ЕС във Великобритания, и за британските поданици, живеещи в Европа, изтъкна министърът.

Британският министър-председател Тереза Мей не бърза да гарантира запазване на статуквото на гражданите на ЕС, докато другите 27 страни членки не предоставят такива уверения спрямо живеещите в общността британски граждани, посочва агенцията. 

Обединеното кралство е държава, която спазва задълженията си, отбеляза Хамънд, цитиран от Франс прес, в отговор на въпрос на Би Би Си за сметката, която Лондон трябва да плати на излизане от ЕС.

Вчера британска парламентарна комисия стигна до извода, че е възможно Великобритания да напусне ЕС без да плаща вноските си, ако не бъде постигнато търговско споразумение с Брюксел, информира БТА.

Коментирайки такъв вариант Хамънд подчерта, че страната му "ще направи всичко, за да направи конкурентоспособна британската икономика".

"Ако някой в ЕС си мисли, че, ако не постигнем споразумение с ЕС и вече не работим ръка за ръка, Великобритания ще се скрие някъде като ранено животно, да знаете, че това няма да стане", допълни министърът, припомняйки желанието на Обединеното кралство да сключи нови търговски споразумения в цял свят.

Великобритания се нуждае от финансови резерви в резервоара за Brexit, заяви Хамънд, цитиран от Ройтерс. Той предупреди, че има малко поле за допълнителни разходи в бюджета, който ще бъде представен в сряда.

Очаква се той да обяви по-малка необходимост от заеми през следващите пет години, след като британската икономика се справи изненадващо добре след първоначалния шок от референдума през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Дори да има споразумение то няма да трае дълго време и ще се стигне до граници и ограничения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 3
lyusien
преди 7 години
До 1 Много силно се съмнявам че това което казваш е вярно По вероятно е англичаните да пият една голяма кана студена вода ако не подпишат споразумение с Е С за свободно движение на стоки капитали услуги и хора между Е С и Великобритания Могат да се превърнат в една малка регионална икономика затворена от всякъде от граници и митнически пунктове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 25
majnata
преди 7 години
Меркел и Юнкер могат да пият по една голяяяма студена вода !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още