IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон и Брюксел сближават позициите си за бюджета на ЕС

Херман ван Ромпой предложи компромисен вариант на бюджет, който се доближава до визията на Камерън и предлага мерки за намаляване на разходите

22:21 | 20.11.12 г.
Лондон и Брюксел сближават позициите си за бюджета на ЕС

Нарастват надеждите на Великобритания, че дебатът за бюджета на Европейския съюз (ЕС) ще се измести в посоката, в която иска премиерът на страната Дейвид Камерън, пише FT.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой предложи компромисен вариант на бюджет, който се доближава до визията на Камерън и предлага мерки за намаляване на разходите, отбелязва изданието.

Предложението на Ромпой предвижда ограничаване на заплащането за европейските чиновници, както и намаляване на бюджета за административните разходи с 536 млн. евро. Съкращенията на разходите обаче може и да бъдат разширени.

В непубликувани досега разчети ван Ромпой предлага таванът на плащанията по дългосрочната бюджетна рамка да бъде 940 млрд. евро, което е със само 3 млрд. евро по-малко в сравнение със сегашния бюджет. Камерън настоява таванът на разходите да е 886 млрд. евро, като едно от основните му искания е да се свият административните харчове за т. нар. “еврократи” – чиновниците в Брюксел, станали известни в Гърция и като “европринцове”.

След като изданието съобщи, че представители на ЕС са започнали работа по планове за споразумение за бюджета на общността до 2020 г. без участието на Великобритания, Лондон като че ли смекчи тона за свиването на разходната част.

Въпреки това досега опитите на Херман ван Ромпой да накара Дейвид Камерън да седне на масата на преговорите се оказаха безплодни.

Същевременно премиерът на Испания Мариано Рахой коментира, че последният вариант на проектобюджета за новия програмен период е неприемлив. Предложената бюджетна рамка предвижда изпадналата в тежка криза и финансови затруднения държава за първи път да бъде нетен вносител на средства, а не нетен бенефициент.

Президентът на Франция Франсоа Оланд пък настоява да се запази размерът на структурните фондове и на средствата за общата селскостопанска политика.

Оланд силно се противопоставя на плана на ван Ромпой за намаляването на парите за земеделие. Същевременно обаче той разкритикува и държавите, които идват л Брюксел, за да си “получат чековете и отстъпките”.

Дискусиите по бюджета на ЕС от 2014 до 2020 г. ще продължат в четвъртък и петък на поредната среща на лидерите на страните-членки.

Говорител на ван Ромпой коментира, че в момента преговорите са на етапа на изразяването на политическа воля и ако Дейвид Камерън иска да намали вноската за бюджета на ЕС, той може да “излезе с оферта”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още