IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон има вариант и за спиране на преговорите за Brexit през тази година?

На Острова се притесняват от високата сметка, която ще поиска Брюксел, а в същото време британците искат да запазят привилегиите си в ЕС

12:17 | 02.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания има вариант и за временно преустановяване на преговорите с ЕС за Brexit през тази година, става ясно от публикации в британски медии. За този вариант са предупредени бизнес лидери в страната, твърди Sunday Telegraph, цитирано от Ройтерс.

Британското издание съобщава, че бивш сътрудник на Тереза Мей, който вече не е в щаба на премиера след изборите в началото на юни, е коментирал варианта пред представителите на бизнеса. Целта е компаниите да бъдат подготвени за такъв развой.

Източници на изданието в сегашния кабинет обаче твърдят, че спиране на разговорите за излизане от ЕС не е част от плановете на кабинета.

Трудностите при разговорите с ЕС са исканията на Брюксел Лондон да плати сметката от 100 млрд. евро при напускането на общността. Това са компенсациите за поетите ангажименти, които няма да бъдат изпълнени. В първите официални разговори между преговарящите Дейвид Дейвис и Мишел Барние двете страни не можаха да се разберат за сумата.

Двете страни трябва да обсъдят и правата на гражданите - британците в ЕС и европейците във Великобритания, след Brexit. Проучвания на общественото мнение на Острова показва, че повечето британци (60%) искат да запазят досегашните си права и да могат да живеят, работят и учат в страни от ЕС, посочва още The Guardian.

Най-голям е процентът на младите хора (между 18 и 24 години), които искат да запазят привилегиите си - 85% и сред живеещите в Лондон (80%). 

По данни на ЕК във Великобритания живеят 3,2 млн. европейци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още