IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон към ЕС: Променете мандата за преговори на Барние

Има нови политически реалности от онези, при които Барние е получил своите инструкции да преговаря, твърди Стивън Баркли

08:43 | 05.08.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Британският министър за Brexit Стивън Баркли. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Британският министър за Brexit Стивън Баркли. Снимка: Ройтерс

Британският министър за Brexit Стивън Баркли призова главният преговарящ на ЕС за напускането на Великобритания Мишел Барние да настои пред лидерите на ЕС да променят преговорната рамка, тъй като британският парламент няма да приеме сегашното споразумение, отхвърлено вече 3 пъти от депутатите, предаде Ройтерс.

В статия в днешния брой на Mail of Sunday, цитиран от БТА,  Баркли посочва, че "политическите реалности" са се променили и вече не са онези, при които Барние е получил своите инструкции да преговаря след референдума преди повече от 3 г., и затова неговият мандат трябва да отрази тези реалности.

Новият британски премиер Борис Джонсън се зарече да извади Великобритания от ЕС на 31 октомври със или без споразумение и каза на Брюксел, че нови преговори са безсмислени, ако преговарящите не се откажат от т.нар. предпазен механизъм за ирландската граница, договорен от бившия премиер Тереза Мей.



Барние обаче остава на позицията, че ЕС няма да предоговаря споразумението за "развода", включително и предпазния механизъм, който служи за гаранция, че няма да се възстанови "твърдата граница" между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която е член на ЕС.

Барние трябва да настоява пред лидерите на ЕС да си помислят дали и те искат споразумение и да го упълномощят да преговаря по начин, който позволява да се стигне до обща позиция с Обединеното кралство. В противен случай нещата отиват към развод без споразумение", предупреждава Баркли в статията си.

Според британския министър "въпросите за ирландската граница трябва да бъде решени в преговори за бъдещото споразумение между Лондон и Брюксел - където винаги им е било мястото - и ние сме готови да преговаряме с добра воля на тази база". Той добавя, че в британското правителство вече е започнало работа за намиране на решения, такива могат и ще бъдат намерени в контекста на споразумението за свободна търговия, което Великобритания ще договаря с ЕС след 31 октомври.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
гугълваш "brexit companies leave" и четеш какво са сътворили :))) ... той проблемът е реципрочен и за ЕС и с това в момента се надяват да изкрънкат още отстъпки от съюза ... Туск какво рече : в ада има специално място за онези , които насърчаваха брекзит без план ...тука има една дама , пише под ник "юрист" май беше , та тя описваше какъв кадаиф е в правото :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
cum on ABBA face
преди 4 години
написаното от теб звучи ужасно за УК.официално ли е? впрочим ингилизите сами си го начукваттт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
*** = м e с т и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
мдаа... едно е да се тупкаш в гърдите и да обираш овации на митинг с лузъри с реплика "британия е велика" друго е :nissan - прехвърлят производството на новия сув в япония и закриват 7000 работни местаsony - местят европейската си централа в холандияpanasonic - мести европейската си централа в холандияairbus - има 25 обекта и 14000 работни места , при твърд брекзит местят всичко в ЕСbmw - 8000 работни места сързани с мини и ролс-ройс , местят всичко в ЕС при твърд брекзитjaguar land rover - 40000 работни места , обявиха че твърд брекзит е бедствие за тях ... какво ще правят не се знае ...p&o - фериботен превозвач , пререгистрира всичките си кораби в кипър jpmorgan - местят 4000 работни места от 16000 в ЕС ...dyson - мести централата си в сингапур ...ford - закрива 1000 работни места от 13000 и търсят алтернатива в ЕС за останалите ...honda - закриват завода 3500 работни места ...и това са по-известните и големите ... смятай какво става с другите ... мдааа нищо розово в близко бъдеще ... иначе са велика британия :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
evtimvz
преди 4 години
За това ли тупкахте топката. Но на всички е ясно, че няма да се решите на твърд Брекзит. Освен ако Слабаков решава. Той даже ще ви предложи да изпушите по една цигара на бутилка шотландско уиски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още