Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Лондон може да блокира листвания на компании от съображения за сигурност

Финансовият министър на Великобритания ще започне консултаиции по плановете си през идните месеци

Лондон може да блокира листвания на компании от съображения за сигурност

Снимка: Bloomberg LP

Британският министър на финансите Риши Сунак ще предложи правомощия за блокиране на компании, които искат да се листнат на Лондонската фондова борса, ако съставляват заплаха за националната сигурност, предава Bloomberg.

Сунак ще започне консултация по плановете през идните месеци, съобщи финансовото министерство.
Ходът, за който съобщи първо Financial Times, е предприет, след като бяха изразени опасения, че настоящите правила са позволили на руския олигарх Олег Дерипаска, на когото САЩ наложиха санкции, да листне енергийната си компания EN+ през 2017 г.

Финансовата комисия към Камарата на общините съобщи през 2019 г., че листването е „ясен пример за рисковете заради фрагментирания подход на правителството към оформянето и прилагането на санкции“.

Решенията дали компаниите отговарят на критериите за листване на Лондонската фондова борса в момента се вземат от отдел на Службата за контрол на финансовото поведение (Financial Conduct Authority - FCA), но според плановете на Сунак някои потенциални листвания може да бъдат пренасочени към Националния съвет за сигурност.

„Репутацията на Великобритания на чист, прозрачен пазар я превръща в привлекателен глобален финансов център. Планираме да я засилим, като поемем целенасочено ново правомощие да блокираме листвания, които създават заплаха за националната сигурност“, съобщи финансовото министерство в комюнике.

Още по темата
Консултацията се случва на фона на стремежа на правителството да засили режима за листване във Великобритания, част от поредица реформи за повишаване на привлекателността на Лондон като финансов хъб след Brexit. Плановете включват промяна на правилата за листване на фондовия пазар на т. нар. компании-празен чек и разрешаване на основатели на компании да запазват по-голям контрол, когато листват фирмите си в града.

С първични публични предлагания на обща стойност над 10 млрд. долара тази година Лондон е най-големият хъб за листвания в Европа, сочат данни на Bloomberg. Той изостава от Ню Йорк, където са били набрани близо 72 млрд. долара, и Хонконг, който е привлякъл около 21 млрд. долара.

Предлаганите правила за националната сигурност едва ли ще повлияят особено на притока от сделки в краткосрочен план, ако се използват предпазливо, казва Ник О’Донъл, базиран в Лондон партньор в правната кантора Baker McKenzie. „Макар че осъвременяването на правилата е закъсняло, промените трябва да са пропорционални“, допълва той.

Промяната ще свърже Лондон по-тясно с други големи градове за търговия с акции като Ню Йорк, който забранява листването на компании с връзки с хора, включени в списък със специално посочени граждани и блокирани лица, поддържан от американското министерство на финансите, отбелязва Маркъс Бауман, ръководител на европейските стратегически отношения в правната кантора Goodwin.

САЩ затегнаха ограниченията върху китайски компании, листнати на фондовите им борси, със закони, които изискват компаниите да позволяват на инспектори да правят преглед на финансовите им одити. Китай отдавна отказва да позволи на Съвета за надзор на счетоводството на публични компании да прегледа одитите на фирми, чиито акции се търгуват в Америка, позовавайки се на интереси от националната сигурност.

Китайската регулаторна комисия за ценните книжа обмисля предложение, което ще изисква от компаниите, стремящи се към IPO извън континенталната част на Китай, да подават и пред нея документите за листване, за да гарантират, че те отговарят на местните закони и регулации и да предотвратят изтичане на чувствителни данни, които може да бъдат от интерес за националната сигурност, съобщи Bloomberg News по-рано този месец.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
BP е поредната компания от Big Oil, която увеличава дивидента след силен отчет