Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Лондон: Нека затворниците работят!

Вицепремиерът Доминик Рааб предлага на затворници и осъдени да им бъде заплащано, за да карат тирове

Лондон: Нека затворниците работят!

Снимка: Asael Peña / Unsplash

В рамките на борбата срещу острия недостиг на шофьори на камиони във Великобритания вицепремиерът Доминик Рааб внесе необичайно предложение. „Позволихме на затворници и престъпници да работят на доброволни начала и без заплащане“, казва в интервю за Spectator Рааб - министър на правосъдието след неотдавнашните промени в кабинета. „Защо да не им позволим да извършват платена работа, когато има недостиг, ако това е от полза за икономиката и обществото“, пита реторично той.

Рааб е на мнение, че подобно решение може да помогне и за намаляване на рецидивите. „Ако даваш на хората нещо, нека да е такова, което могат да загубят. Ако им дадете някаква надежда, те са много по-малко склонни да повторят грешката“. 

Още по темата

Рааб дори е отворен към предложението да се разреши на 57 000 лица, търсещи убежище, да работят, докато техните искания се разглеждат. „Това, което искаме да опитаме, е да обърнем този дебат, защото голямото предизвикателство с миграцията през последните 20-30 години е фактът, че просто не интегрираме хората достатъчно добре. Ако научат езика и могат да работят, те се интегрират много по-добре и дават положителен принос“, каза още вицепремиерът.

Смята се, че в момента във Великобритания има недостиг на над 100 000 шофьори на камиони. Това създава големи проблеми, особено на бензиностанциите във Великобритания, тъй като няма достатъчно камиони-цистерни, които могат да доставят горивото на място. През последните няколко дни безброй бензиностанции останаха без гориво, а дори и в супермаркетите вече има недостиг на някои продукти.

След като британското правителство призова населението да не прави панически покупки, ситуацията се влоши: имаше дълги опашки пред онези бензиностанции, които все още разполагаха с бензин и дизел. Сега кабинетът сякаш се е поучил от грешките си.

BBC съобщи в четвъртък, позовавайки се на вътрешни документи, че правителството е инструктирало местните власти да не използват думите „паника“ или „панически покупки“ в публичните си съобщения относно горивата.

Рааб отхвърля призивите на лейбъристите да се предоставят 100 000 мигрантски визи за облекчаване на натиска върху тираджиите. „Това ще ни накара да разчитаме в дългосрочен план на затрудненията с евтината работна ръка, идваща от чужбина“, каза той. „Това, което ще се случи в този сценарий, е намаляване на заплатите на амбициозните хора от работническата класа в тази страна“. Мнението на Рааб, че бизнесът трябва да плаща на своите работници повече, дори ако това означава повишаване на цените, е знак за това как торите са се променили през последните години.

Той казва, че решението на недостига на работна ръка включва разглеждане на качеството на живот на тези хора, които вършат работата, на която всички разчитаме. „Да, ние наистина смятаме, че трябва да разгледаме нивата на техните заплати, ако ще решаваме проблема устойчиво. Ако не, просто удвояваме евтината работна ръка от чужбина“. Бързането да се запълни недостига с работници мигранти, казва той, би означавало да не „решаваме предизвикателство, което обществеността ни постави не само по време на референдума“.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
1
 
1
 
13
преди 1 месец
Снимката напомня на филма "Зеления път" ..... Investor
0
 
1
 
12
khao до: ing5rov
преди 1 месец
Няма профилна снимка
като ти тегли и той една гъска, ще ти се промени мнението ... ще започенш и на него мед да носиш! :):)
3
 
3
 
11
ing5rov до: Toranaga
преди 2 месеца
тура нага , имах по-добро мнение за тебе ...
0
 
5
 
10
khao до: abdul
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
да да... ще паднат друг път! Продавам цистерната на черно в гетото... и ми е през оная работа.. кво ще ми направят... в затвора ли ще ме вкарат, хахаха!Това даже като се замисля е по ефективно от синдикатите ... нема сила на света дето да може да те уволни!
0
 
5
 
9
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Сега всички престъпници от цял свят ще искат да емигрират в Англия.

Още от Европа
Европейските борси започват възходящо декември