IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон очаква сделка с ЕС през следващите 24 до 48 часа

Все още няма окончателно разбирателство, но сделката е на „една ръка разстояние“

12:49 | 13.11.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Великобритания и Европейският съюз са изключително близо до постигането на споразумение за Brexit, което би мигло да бъде сключено през следващите 24 до 48 часа. Това заяви де факто заместникът на британския премиер Тереза Мей – министърът по въпросите на кабинета Дейвид Лидингтън.

По думите му все още няма окончателно разбирателство, въпреки че сделката е на „една ръка разстояние“. На въпрос дали е възможно да бъде постигнато споразумение в следващите 24 до 48 часа Лидингтън заяви, че това е възможно, но не е сигурно, определяйки позицията си като „предпазливо оптимистична“, съобщава Ройтерс.

В понеделник Тереза Мей заяви, че все още налице са значителни нерешени въпроси около Brexit, въпреки че двете страни все повече се приближават към развръзка на тежките си преговори.

И двете страни се нуждаят от споразумение, за да продължи безпрепятствено търговията между тях. Въпреки това за Мей се оказа предизвикателство постигането на плавен развод, без да разстрои депутатите у дома, които ще трябва да решат съдбата на договора.

Една от основните пречки пред сделката е спорът за ирландската граница и гаранцията за това, че там ще се запази безпрепятственото преминаване на хора и стоки.

В своето изказване Лидингтън отказа да посочи дали Великобритания ще трябва да започне предварителна подготовка за вариант, при който няма сключена сделка до края на сряда.

Срокът до „края на сряда е важен, но това, което правим в правителството през двете години от референдума насам, е да осъществим извънредно планиране срещу всякакви възможности“, посочи той.

В изказване от Рияд британският външен министър Джеръми Хънт заяви, че остава уверен в намирането на решение, но последните 5% от сделката, които все още трябва да бъдат договорени, са трудни за постигане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
Няма да има Брексит вероятно.Тая кльопачка за препиране на Евробюджети.... Ситито ще изпосталее ка'т дръглива ***!Да сте чули за последния скандал за източване на бюджети еуропски от Сити-то!?!?Не?От Тиквесторо (сори) няма да чуете:- преди девидент акциите се врътват през 3-*** (третия е истинския пак притежател) и се възстановяват данъци от девидент.Който има акъл да схваща, да схваща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още