IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон поведе нова класация на най-бързо развиващите се компании в Европа

В класацията топ 1000 на Financial Times, изготвена сред 31 европейски държави, има само една българска компания

09:02 | 08.04.17 г.
<p>
	Лондон. <em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Лондон. Снимка: pixabay.com

Лондон е европейската столица с най-бързо разрастващи се компании, изпреварвайки градове като Париж, Милано и Берлин. Това подчертава важността на Лондон като хъб за иновации и търговия в Европейския съюз (ЕС), докато Великобритания се подготвя на да напусне блока.

Новата класация на Financial Times Топ 1000 на европейските компании с най-силен растеж на продажбите между 2012 и 2015 г., изготвена в сътрудничество със Statista, показва, че 78 от компаниите са базирани в Лондон. След британската столица е Париж с 45 компании, Милано с 34 и Берлин с 32.

Има много млади динамични компании в Лондон, просто трябва да минете по Old Street [ядрото на лондонския еквивалент на Силициевата долина], за да ги видите“, казва Хенри Лоусън, мениджър на британския фонд за по-малки компании към Royal London. Той добавя, че достъпът до капитал е подкрепил корпоративния растеж.

Двете най-бързо разрастващи се компании – HelloFresh, компания за доставка на храни, базирана в Берлин, и Codewise, технологична компания от Краков, Полша – са увеличили приходите си с над 13 хил. процента през периода. И двете компании са основани през 2011 г., докато средностатистическата компания в списъка е била стартирана през 2004 г.

Компаниите от Германия и Обединеното кралство доминират в класацията, като двете страни формират общо 47% от бизнесите. Италианските компании представляват 19%, френските – 14%, а испанските – 10%.

Класацията FT1000 показва и броя на създадените работни места и натежава в полза на компаниите, които са растели органично, а не чрез придобиването на конкуренти.

Саймън Роу, мениджър на европейския фонд за развитие към Henderson Global Investors, казва, че придобиванията понякога сигнализират проблеми, когато се анализира дали растежът на дадена компания може да бъде устойчив. „Най-очевидните предупредителни сигнали могат да бъдат сделки, които са твърде големи или придобивания, които отдалечават компанията от сферата ѝ на експертиза“, казва той.

Лоусън добавя: „Не бих инвестирал в компания, ако растежът ѝ е изцяло базиран на придобивания. Комбинирането на органичен ръст и растеж от придобивания обаче дава на акционерите две възможности“ да получат това, което искат.

Роу предупреждава, че има и други сигнали за неустойчив растеж, които няма как да бъдат отчетени при изчисленията, използвани за съставяне на класацията FT 1000. “По-меките сигнали може да бъдат арогантно поведение, може би на срещи на компаниите, и необясними напускания на опитни мениджъри“.

В класацията има само една включена българска компанияIT компанията Bulpros, заемайки 208 позиция. Според данните българската компания е отчела растеж от 588% между 2012 и 2015 г., като през последната година на разглеждания период е отчела приходи за 9,9 млн. евро. Основаната преди седем години компания има 291 служители през 2015 г.

За да бъдат включени в класацията, компаниите е трябвало да отговарят на няколко критерия: приходи от поне 100 хил. евро през 2012 г., приходи от поне 1,5 млн. евро през 2015 г., да не са дъщерно дружество или клон на друга компания, да са базирани в една от 31-те разглеждани държави и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още