Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Лондон: При твърд Brexit ще облагаме финансовите услуги на ЕС

Идеите в Лондон и Брюксел за бъдещето на финансовата индустрия продължават да се различават значително

Лондон: При твърд Brexit ще облагаме финансовите услуги на ЕС

Лондонското Сити. Снимка: Ройтерс

Британските преговарящи очевидно започват да водят преговорите по излизането на Великобритания от ЕС по трудния начин. Според материал на Guardian наскоро те са заплашили преговарящите си партньори от Брюксел с тежки последици, ако ЕС не даде на британските компании за финансови услуги същия достъп до пазара на ЕС след Brexit, какъвто имат и сега.

По-конкретно преговарящите от Великобритания очевидно заплашват страната да наложи редица условия за европейските доставчици на финансови услуги, които имат клиенти в Обединеното кралство, ако ЕС не предостави същия достъп на всички сектори на британската финансова индустрия до единния пазар, както досега. Като пример, според материала, са били споменати около 7 000 европейски инвестиционни фонда, които разчитат за приходи и печалба на британски клиенти и чиито услуги може да бъдат обложени с данъци.

Същността на този спор е кои правила ще се прилагат за финансовата индустрия в Обединеното кралство при сделките в рамките на ЕС след излизането на страната от съюза. Тъй като министър-председателят Тереза Мей вече обяви, че Великобритания трябва да напусне европейския единен пазар след Brexit, беше ясно, че британските банки ще загубят своите "паспорти", които досега им позволяваха да предлагат услуги в целия ЕС. Но сериозният спор сега е за това, което трябва да замени това правило.

Още по темата

Британските предложения, според които Обединеното кралство и ЕС трябва да продължат автоматично да признават правилата на другата страна след Brexit, бяха изключени от ЕС, тъй като този принцип на "взаимно признаване" е един от принципите на европейския единен пазар. Фактът, че Лондон възнамерява да запази всички предимства на единния пазар и за времето след Brexit е нещо, което определено политиците в Брюксел не желаят да допуснат.

Затова засега ЕС предлага на Великобритания само "режим на еквивалентност", който се прилага за трети страни като САЩ. Британските доставчици на финансови услуги все пак ще имат достъп до пазара на ЕС, ни той би бил ограничен и може да бъде отменен в рамките на 30 дни, съгласно настоящите правила.

Лондон се притеснява и от още нещо - че този режим на еквивалентност няма да покрие достатъчно сектори на финансовата индустрия. Освен това правителството в Лондон иска да има думата какво ще се случи, ако някой ден Великобритания реши да промени финансовата си регулация.

Много хардлайнери по Brexit мечтаят да превърнат страната в "европейски Сингапур". С други думи: дерегулирано данъчно убежище край бреговете на Европа.

Фактът, че ЕС не мисли така, едва ли е изненадващ. Досега мотото в Брюксел е, че не трябва да има специално споразумение за британския финансов сектор. Това, което е достатъчно добро за доставчиците на финансови услуги от САЩ, следва да бъде достатъчно добро в бъдеще и за Великобритания. 

Още по темата

Но ситуацията не изглежда като напълно задънена улица. Преговарящият от страна на ЕС Мишел Барние наскоро намекна, че Брюксел може да се приближи до известна степен до възгледите на Великобритания. Двете страни били единни по отношение на това, че при финансовите услуги "бъдещият достъп до пазара" трябва да се регулира от "независими решения и от двете страни", каза Барние преди няколко дни. Също така и по отношение на регламентите следва да има "тясно сътрудничество".

Въпреки това идеите в Лондон и Брюксел продължават да се различават значително.

Представители на британската финансова индустрия наскоро се оплакваха от бавния напредък по преговорите за Brexit. И управителят на централната банка на Великобритания Марк Карни също предупреди за потенциално сериозните последици от твърдия Brexit. В интервю за Bloomberg Карни призна, че понастоящем Brexit отнема половината от времето му. Той предупреди, че хаотичният изход на Обединеното кралство от ЕС може да се превърне в "хаотичен Brexit стрес тест за много банки“.

Карни призна също така, че вследствие на Brexit може да създаде "много голям" финансов център в континентална Европа. Но това щяло да бъде общо взето "местен" център. Лондон, от друга страна, щял да си остане "глобален финансов център".

И докато Карни все пак се опита да излъчва спокойствие, в реалния свят продължава тенденцията за изтичане на бизнес в посока Европа: Така например Financial Time съобщи, че Deutsche Bank мести „голяма част“ от клиринга на търговията с деноминирани в евро деривати от Лондон във Франкфурт. Това обаче щяло да засегне само новия бизнес, съобщи по-късно говорител на банката пред Süddeutsche Zeitung. Работните места не били засегнати, твърди той.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
12
 
1
преди 10 месеца
Британците не бива да заплашват така Е С Защото по вечето големи банки ще напуснат острова и ще се установят в Париж Амстердам и Франкфурт Лондон не може да бъде световен търговски център след като Великобритания като напусне Е С ще бъде малка регионална икономика сравнена с гигантите ЕС С А Щ и Китай По добрия вариант е не заплахи а преговори и мек Брексит

Още от Европа
ЕС е вложил излишно 3,8 млрд. евро за подобряване на управлението на въздушното движение